Se Zemanem a Babišem přímo polskou cestou. Novinář Kučera píše o svobodě médií a cituje k tomu Havlíčka

03.01.2016 20:41

„Raději žádný sněm než žádnou svobodu tisku; raději oželím odpovědnost ministrů nežli svobodu tisku, neboť touto všechna dotčená práva opět si získají,“ připomněl ve svém komentáři slova Karla Havlíčka Borovského novinář Vladimír Kučera, který se vyjádřil k současné situaci v Polsku, kde se nová vláda strany PiS rozhodla získat mediální moc do svých rukou.

Se Zemanem a Babišem přímo polskou cestou. Novinář Kučera píše o svobodě médií a cituje k tomu Havlíčka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Podle Kučery se polská vláda rozhodla okupovat tamní veřejnoprávní televizi a udělat si z ní hlásnou troubu, protože má v parlamentu takovou moc, že si to může i uzákonit. „Vláda a poslanci jsou přece důležitější než média, neb zvoleni občany; tak velí politický mozek a dodává – Měla by nám patřit. Nebo alespoň sloužit,“ okomentoval současný moderátor a spoluautor pořadu Historie.cs taktiku polské vlády.

„Znamenitý muž národa anglického pravil: Raději žádný sněm než žádnou svobodu tisku; raději oželím odpovědnost ministrů Habeas-Corpus-actu, povolování daní, nežli svobodu tisku, neboť touto všechna dotčená práva opět si získají,“ napsal kdysi  jeden z nejlepších a nejznámějších českých spisovatelů a novinářů z dob Rakouska-Uherska Karel Havlíček Borovský, jehož slova nyní Kučera v souvislosti s děním okolo polské mediální scény připomněl.

Jak Kučera připomíná, politici si uvědomují, že majetnictví sedmé velmoci jim značně šetří práci. „Lépe se pak oblbuje lid,“ napsal Kučera, podle kterého je ale smutné, že sama veřejnost volá po tom, aby média svou svobodu ztratila, a vyzývá čtenáře k tomu, aby si přečetli diskuse u některých českých deníků, kde se to prý těmito názory jen hemží.

Sklon k autoritářskému režimu není v Polsku o mnoho větší než u nás

„Nechci srovnávat Kaczynského Polsko s Hitlerovým Německem. Nicméně nesmíme zapomínat na varování před faktem, že bere-li někdo všechno, může se z toho pomátnout,“ napsal Kučera dále s připomínkou na fakt, že i NSDAP se kdysi dostala k moci i pomocí vlivu tisku, který po svém nástupu k moci začala ovládat, a poznamenal, že se teprve uvidí, jak se Právo a spravedlnost vyrovná se zahlcením mocí.

Podle Kučery nicméně hrozí, že podobná situace jako v Polsku může nastat i u nás. „Zarputilá snaha o získání vlivu na veřejnoprávní média je zřetelná. Jsou kostmi v krku jak Miloše Zemana, tak Andreje Babiše,“ rýpl si spoluzakladatel deníku Prostor do českého prezidenta, ale i do ministra financí, který už několik médií dokonce vlastní. „Mocenské uskupení Hrad – ANO, které se v současné době zřetelně rýsuje, by se – pokud by se mu podařilo rozhodující vliv na veřejnoprávní prostor získat – stalo neporazitelné,“ obává se Kučera, který navíc varuje před tím, že by to části veřejnosti i vyhovovalo, protože by se tak lid vyhnul koncesionářským poplatkům.

Celý text k přečtení ZDE.

„Pokud se někomu zdá podobný scénář poněkud nadnesený, až šílený, inu, jeho věc,“ napsal v závěru svého komentáře novinář s tím, že je Polsko za rohem, a sám si nemyslí, že zdejší sklon k autoritářskému režimu by byl o mnoho slabší než tam.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…