Sebevědomý Bárta věří v očištění VV: Nebýt ve vládě, je tu hůř

24.08.2011 22:09

I přes nepříliš přívětivou vizitku, kterou Věcem veřejným voliči vystavují v průzkumech volebních preferencí, si předseda jejich poslaneckého klubu Vít Bárta myslí, že politickou kariéru zvládají se ctí. Aby to však lidé viděli a ocenili, musí si to strana odpracovat. „Já myslím, že kdybychom zůstali v opozici, bude to v Čechách brzy daleko horší než dnes,“ sršel poslanec sebevědomím ve středečním Hyde Parku.

Sebevědomý Bárta věří v očištění VV: Nebýt ve vládě, je tu hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Mezi dílčí úspěchy své partaje řadí Vít Bárta například zabránění uvedení devatenáctiprocentní daně DPH nebo zajištění snížení navrhované sazby zdravotního pojištění, které chtěl ministr Kalousek zvýšit.

"Daně zkrátka musí zůstat zachovány tak, jak jsou," přislíbil Bárta. Chválil i rozličná úsporná opatření, které straničtí ministři ve svých resortech provedli. Že se mnohé z kroků, které strana před volbami slibovala, nepodařilo prosadit, svaluje Bárta na soustavné pošpiňování jména strany.

K očištění stranické značky podle Bárty přispěje i jeho vydání před soudí tribunál. Poslanec je obviněn z uplácení, on však inkriminované částky označuje za půjčky. Za své vydání se Bárta podle svých slov zasazuje již od počátku. „Už v dubnových Otázkách Václava Moravce jsem uvedl, že chci být k dispozici orgánům v trestním řízení. A rozhodně jsem u poslanců nelobboval za své nevydání," ujišťuje Bárta.

Jako světec pak Bárta působil, když se rozpovídal o svých příjmech. Veškerý svůj plat prý posílá na konto nadace Chantal Poullain stejně tak, jako další stranický poslanec Michal Babák.

Daňová reforma? Jenom podvozek

Se řadou položek ve středu schválené daňové reformy Bárta nesouhlasí. Například slíbil, že se zasadí o to, aby vláda nezrušila stravenky. Za jakou cenu je ochoten se za stravenky s neústupným ministrem Kalouskem bít, však neuvedl.

Sledujeme témata rozpočet a stravenky

Reformu Bárta označil za „podvozek", který ministři museli schválit, aby se do konce roku stihlo prosadit vyšší zdanění hazardu. „ Dále máme dostatečný prostor, jak se ve sněmovně k té reformě vymezit," vysvětluje Bárta s tím, že jednotlivé regule reformy chce doladit až ve Sněmovně.

Psali jsme:
Bárta zchladil Kalouska: Zrušení stravenek nepodpoříme

Kalousek omezuje svobodu projevu, rozohnil se Bárta

Kauzu Bátora, která v posledních dnech zmítá politickou scénou, Bárta označil za tragikomické představení ministrů TOP 09. Ti podle něj zcela bezprecedentně porušují koaliční smlouvu, když se sabotují vládní jednání. „Kalousek chce omezit právo na svobodu projevu," stěžuje si Bárta. Podle něj je kádrování úředníků podle jejich politického přesvědčení stejně nebezpečným extremismem, jaký ministři TOP 09 vytýkají národovci Bátorovi. Dodal také, že ministr Kalousek velmi hrubě odmítl o Bátorovi jednat s vicepremiérkou Karolínou Peake.

Kauza Bátora od A do Z ZDE

K věci: Halík: Bátora a jeho D.O.S.T. znevažuje křesťanské hodnoty

„Já i VV se od Bátorových názorů distancuji. Ale ani podle zákoníku práce jej není možné vyhodit za něco, co prohlásil ve svém volném čase," argumentuje Bárta. V takovém případě by podle něj Bátora mohl na ministru Dobešovi vysoudit pohádkové odškodné. Bárta zároveň zdůraznil, že mezi zaměstnáváním Bátory a podporou prezidenta neexistuje žádná spojitost.

Čtěte také:

Bárta (VV): Žádám sněmovnu o své vydání 

Bárta: Stravenky nezrušíme. Bátora je Kalouskův bílý psík 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…