Šedá eminence na dopravě měla být na schůzce s klíčovými hráči

29.09.2022 13:30

Povolební uspořádání Ministerstva dopravy se necelý rok od voleb konečně rýsuje. Vnitrorezortní boje, které zavládly po příchodu nového ministra Martina Kupky, prohrál náměstek Sechter, kterého se nový ministr zbavil. Prý kvůli jeho napojení na hnutí ANO. Skutečným vítězem se však může zdát nevolený náměstek Tomáš Vrbík, uvedly zdroje přímo z resortu.

Šedá eminence na dopravě měla být na schůzce s klíčovými hráči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Vrbík má za sebou bohatou politickou kariéru muže v pozadí. Působil jako ředitel kabinetu ministra financí, vnitra, životního prostředí, za Petra Nečase byl šéfporadcem premiéra. Po konci Nečasovy vlády se dočasně přesunul do úřadu Hospodářské komory, kde roky působil jako tajemník.
 
Vrbík má podle naších informací velký vliv právě na ministra Kupku. Zatímco ministr funguje jako tvář ministerstva, o podřízené organizace a dceřiné společnosti (ŘSD, SŽ, České dráhy atd.) se má starat Vrbík. A právě tyto společnosti zadávají lukrativní veřejné zakázky za stovky miliard.
 
Na dodavatele rezortu podle našeho zdroje blízkého ministerstva Vrbík od samého počátku cílí. S vybranými dodavateli se měl dokonce z vlastní iniciativy sejít, mělo jít například o zástupce druhé a třetí největší stavební společnosti Strabag a Eurovia CS. Na údajné schůzky jsme se zeptali přímo Tomáše Vrbíka, ale během čtyř dnů svoji odpověď nezaslal.
 
O schůzkách s dalšími dodavateli se v dopravních kuloárech spekuluje.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…