Sedm mrtvých v synagoze. A Izrael se prý opravdu naštval

28.01.2023 12:20

Páteční útok palestinského radikála v jeruzalémské synagoze si podle dostupných informací vyžádal sedm lidských životů. Útočník byl poté policií zastřelen. Roste ale obava ze stupňování násilí v této oblasti. Izraelská armáda posílila svoje pozice na západním břehu Jordánu a očekává se odveta za zmíněný teroristický útok. Situace bude zřejmě dál eskalovat.

Sedm mrtvých v synagoze. A Izrael se prý opravdu naštval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu Izraele.

Sedm lidí bylo zastřeleno a nejméně tři další byli zraněni při teroristickém útoku poblíž synagogy v jeruzalémské čtvrti Neve Yaakov, uvedla v pátek večer místní policie a zdravotníci.

„Podle policie terorista přijel autem ve 20:13 do čtvrti Východní Jeruzalém a zahájil palbu na lidi před synagogou a na další kolemjdoucí,“ uvedl server The Times Of Israel. Útočník pravděpodobně čekal před synagogou, dokud neskončily šabatové modlitby, a pak zastřelil věřící, když vycházeli ven.

Podle serveru The Jerusalem Post byl útočník, pravděpodobně člen islamistického hnutí Hamás, policií pronásledován a zastřelen poté, co na policisty sám začal střílet.

Premiér Benjamin Netanjahu označil útok za jeden z nejkrutějších za poslední roky. „Naše srdce patří rodinám. Chválím policisty, kteří tak rychle zasáhli. Musíme jednat odhodlaně a klidně,“ řekl a vyzval lidi, aby nebrali zákon do vlastních rukou.

Podle Netanjahua se kabinet sejde v sobotu. „Rozhodli jsme se o několika okamžitých krocích, které začnou dnes večer,“ naznačil premiér, že odpověď Izraele na incident může být rychlá.

To potvrdil i pravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir, který také navštívil místo útoku a přítomní lidé ho přivítali směsí jásotu a hněvu. „Vláda musí odpovědět, dá-li Bůh, tak se to také stane,“ řekl čekajícímu davu.

Útok před synagogou potvrdil obavy z eskalace násilí po měsících střetů na Západním břehu Jordánu, které ve čtvrtek vyvrcholily náletem na Jenin, při kterém zahynulo nejméně devět Palestinců.

Na situaci podle Reuters reagovala i izraelská armáda. „Po situačním vyhodnocení IDF (Izraelských obranných sil) bylo rozhodnuto posílit divizi Judea a Samaria o další divizi,“ sdělili její představitelé.

Ti, co varovali před stupňováním napětí, se nemýlili. Podle nejnovějších informací byli při další střelbě v Jeruzalémě v sobotu dopoledne zraněni dva lidé, uvádí to ČTK a server Aktualne.cz. Podle izraelské policie to byl teroristický útok a útočník byl zneškodněn.

Dodejme, že Jordánsko a Egypt, arabské země, které podepsaly mírové smlouvy s Izraelem, útok odsoudily, stejně jako Spojené arabské emiráty, jeden z několika arabských států, které před více než dvěma lety normalizovaly vztahy s Izraelem.

Na druhou stranu, libanonská Íránem podporovaná skupina Hizballáh podle agentury Reuters útok chválila. A mluvčí palestinské islamistické skupiny Hamás jej přivítal jako „odpověď na zločin páchaný okupací v Džanínu a přirozenou reakci na zločinné činy okupace“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…