Sedm vyloučených z ČSSD na Rokycansku je zpět ve straně

19.01.2013 20:49

Starostovi Rokycan Vladimíru Šmolíkovi a dalším šesti lidem bylo dnes obnoveno členství v ČSSD. Rozhodli o tom delegáti na krajské konferenci sociálních demokratů, která se konala v Plzni. Šmolík a další byli vyloučeni loni v červenci okresní rokycanskou ČSSD, důvodem bylo údajně to, že kritizovali okresní vedení a také poukazovali na problém "černých duší" na Rokycansku. ČTK o dnešní obnově členství informoval místopředseda krajského výkonného výboru ČSSD Zdeněk Honz.

Sedm vyloučených z ČSSD na Rokycansku je zpět ve straně
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

"Krajská konference o tom dnes rozhodla v podstatě jednomyslně, protože delegáti z okresu Rokycany opustili jednání," uvedl. Sedm "vyloučených" se tak vrací zpět do dvou místních organizací, a sice Holoubkova a Rokycan. Podle Honze teprve vývoj ukáže, co to v těchto organizacích vyvolá. Kromě Šmolíka byl ve skupině například i bývalý místopředseda poslanecké sněmovny, předseda strany v Rokycanech, František Brožík.

Z původních 225 členů zůstalo 135 lidí

Členství sedmi lidem bylo zrušeno loni 22. července na okresní rokycanské konferenci. Podle dříve zveřejněných informací MF Dnes se kritiků údajně snažil zbavit okresní předseda ČSSD Josef Baum a dnes již bývalý krajský radní, nyní poslanec Václav Koubík. Šmolík a spol. se proti tehdejšímu rozhodnutí odvolali, označili jej za neoprávněné. Koubík v minulosti ČTK řekl, že zrušení členství žádalo pět z osmi místních organizací, což je 180 z celkem 220 členů ČSSD na okrese.

V souvislosti s možnou existencí "černých duší" byla loni v listopadu celá okresní organizace Rokycany přeregistrována. Z původních 225 členů zůstalo 135 lidí. Po kontrole se nejvíce snížil počet členů v místní organizaci Břasy-Stupno.

Podle hejtmana Plzeňského kraje a současně předsedy krajské ČSSD Milana Chovance byla přeregistrace jedinou možností. "Podle všeho tam docházelo k určitým velrybářským metodám, kdy členové organizovaní v tomto okrese, nebyli přijati řádně nebo si řádně neplnili podmínky pro členství v ČSSD," řekl dnes ČTK. Nábor "černých duší" podle Chovance zřejmě sloužil pro posílení organizace uvnitř okresu.

Na Rokycansku spolu skupiny socialistů vedou spory už dlouho, kvůli tomu se například nedokázali dohodnout na výběru kandidátů pro krajské volby.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…