Seehoferův podřízený má problémy za to, že označil útoky na cizince v Saské Kamenici za součást dezinformační kampaně

14.09.2018 21:13

Šéf Spolkového úřadu pro ochranu ústavy Hans-Georg Maaßen čelí vlně kritiky za své pochybnosti o údajném pronásledování cizinců v Saské Kamenici. Ministr vnitra Horst Seehofer se však za něj prozatím postavil.

Seehoferův podřízený má problémy za to, že označil útoky na cizince v Saské Kamenici za součást dezinformační kampaně
Foto: Václav Fiala
Popisek: Na předvolebním mítinku Angely Merkelové v Regensburgu

Maaßen vzbudil před několika dny velké pozdvižení, když v rozhovoru pro deník Bild vyjádřil značné pochybnosti o pronásledování cizinců v Saské Kamenici. Konkrétně poukazoval na krátké video, které označil za podvrh. Navíc uvedl, že jde pravděpodobně o pokus krajní levice šířit dezinformace. Zejména z řad SPD, Levice a Zelených za to sklidil ostrou kritiku a ozývají se dokonce hlasy, které požadují jeho rezignaci.

Šéfovi zpravodajské služby přitížila také informace, podle které se měl před třemi lety sejít s tehdejší předsedkyní Alternativy pro Německo a údajně jí radit, jak by se strana mohla vyhnout případnému sledování zpravodajců. Většina kritiků má s prohlášením Maaßena problém především proto, že i přes jeho tvrzení se stále nepodařilo prokázat, že devatenáctisekundové video je skutečně podvrh, za kterým stojí krajní levice.

Kancléřka Merkelová a většina představitelů politického i mediálního mainstreamu si stále trvá na tom, že cizinci byli v Saské Kamenici pronásledování a tzv. „krajní pravice“ představuje pro současné Německu jeden z největších problémů. Samotný Maaßen svá slova musel vysvětlovat před kontrolní komisí Bundestagu. Mimo jiné vysvětlil, že některá jeho slova byla na veřejnosti špatně interpretována a projevil nad vzniklou situací lítost.

O případném odchodu šéfa Spolkového úřadu pro ochranu ústavy může rozhodnout jeho přímý nadřízený, kterým je ministr vnitra Horst Seehofer. Ten však odmítl, že by měl Maaßen na svoji funkci rezignovat. Argumentoval právě i projevenou lítostí svého podřízeného a konstatoval, že chápe jeho motivaci k rozhovoru pro deník Bild, ale zároveň uvedl, že některá jeho vyjádření nebyla úplně šťastná.

V Saské Kamenici se mezitím připravuje vše na další demonstraci, která se bude konat zítra v 18:30. Vedle organizátorů demonstrace z hnutí Pro Chemnitz a příznivců krajní levice, která tradičně hodlá demonstrace narušovat, jsou v plné pohotovosti také policisté a bezpečnostní složky. Hlavním slogantem zítřejší demonstrace je „Das ist unsere Stadt!“ (Toto je naše město, pozn. redakce). Vedle příznivců hnutí Pro Chemnitz se akce dle očekávání účastní také PEGIDA či Alternativa pro Německo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…