Šéf Aliance pro budoucnost: Není cesty zpět, elektromobily jsou budoucnost. Budujme další jaderné zdroje

20.04.2021 20:54

Diskuse o budoucnosti automobilové dopravy se místy značně vyostřují. Rozmach vozů na elektrický pohon mají své příznivce, ale i hlasité odpůrce. Jenže, jak upozornil předseda Aliance pro budoucnost Pavel Sehnal, ve skutečnosti už neexistuje jiná cesta, než elektromobily.

Šéf Aliance pro budoucnost: Není cesty zpět, elektromobily jsou budoucnost. Budujme další jaderné zdroje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal, předseda Aliance pro budoucnost

“Zásadní zprávou v této oblasti je, že před časem koncern Volkswagen nainvestoval do rozvoje eletromobility 52 miliard euro a říkají, že teď už není cesta zpátky,” uvedl Sehnal.

Anketa

Pokud by se potvrdilo, že sklad ve Vrběticích vyhodili do vzduchu Rusové, byl by to pro vás akt státního terorismu?

9%
88%
hlasovalo: 19121 lidí

Hodně prý bude záležet na tom, jak se zachovají země produkující ropu. “Je nutné si uvědomit, že důvodem k rozvoji elektromobility není to, že jde o čistší zdroj, o čemž se vede velká polemika, ale za vším stálo především politické rozhodnutí vymanit se ze závislosti států produkujících ropu. Elektřinu lze brát z různých zdrojů, ale to u ropy neplatí. Snaha osvobodit se od ropy je veliká,” míní.

Může to podle jeho slov skončit i tak, že bohaté ropné země převezmou otěže vývoje spalovacích motorů a budou se bránit poklesu světové závislosti na ropě tím, že budou sami iniciátory nových generací spalovacích motorů a budou je vkládat do hybridních vozidel s kombinovanými pohony. 

“Technologický vývoj tak možná povede k tomu, že spotřeba paliva u menších vozidel s nižšími kubaturami se dostane na jeden až dva litry na sto kilometrů. Dnes se pohybujeme průměrně na čtyřech litrech a za nějakých deset patnáct let už nebude platit, že spalovací motor je větší zátěž pro životní prostředí v porovnání s výrobou elektřiny a její distribucí. Úvahy o všech možných alternativách ke spalovacím motorům jsou hnány právě snahou o nezávislost na ropných státech. Pokud se bavíme o budoucnosti energetiky nejen v naší zemi, ale obecně ve světě, nelze nevzít v potaz vývoj elektromobility, protože ta bude v celé věci hrát důležitou roli,” dodává Pavel Sehnal.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…