Šéf ČNB narovinu: Zchudneme. Někdo bude muset snížit i životně důležité výdaje

22.04.2022 11:44

Inflace by se podle guvernéra České národní banky (ČNB) Jiřího Rusnoka v květnu či červnu mohla dotknout svého stropu kolem 13 či 14 procent. „Obyvatelé Česka letos zchudnou,“ konstatuje v rozhovoru pro Lidové noviny s tím, že klesnou reálné mzdy i příjmy. Normálních hodnot by inflace mohla docílit v příštím roce.

Šéf ČNB narovinu: Zchudneme. Někdo bude muset snížit i životně důležité výdaje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Jiří Rusnok

V Česku ceny rostou více než v okolních státech; podle Rusnoka za to může pět hlavních faktorů: přepálený trh nemovitostí, zrušení superhrubé mzdy, nejnižší nezaměstnanost v Evropě a tomu odpovídající tlak na mzdy, jiná metodika měření inflace a vyúčtovávání záloh za odběr energií jednou za rok.

Na dotaz, co dělá ČNB pro zkrácení inflace, odpovídá: „Myslím, že děláme dost, a možná víc než mnozí jiní. Inflace je globální fenomén, jenž nezpůsobuje a nemůže jej zdolat jedna jediná instituce, byť z tohoto pohledu důležitá. Je to výsledek ekonomického vývoje v minulosti, nastavení hospodářských politik. V našem případě spojených s vývojem energetické politiky, ale i trhu bydlení či práce. A je to též výsledek momentálních událostí, na něž nemáme téměř žádný vliv,“ vysvětluje Rusnok.

„Samozřejmě je logické, že lidé chtějí rychlé odpovědi a rychlá rozhodnutí. A ukázat na ČNB je snadné. My se nezříkáme naší zodpovědnosti, o tom není pochyb. To je tak všechno, co k tomu mohu říci. Žádné geniální, jednoduché, uklidňující vysvětlení neexistuje,“ dodává.

Přiblížil vývoj inflace v tomto roce: „Ve druhém čtvrtletí inflace ještě poroste, bohužel, a kulminovat bude někdy v květnu či červnu, kdy by mohly měsíční hodnoty dosáhnout třeba 13 či 14 procent. A pak asi cenový růst začne pomaličku klesat, ale nebude to kvůli současné situaci tak rychlé, jak jsme doufali. Pokud jde o letošní celoroční inflaci, ta bude v průměru určitě někde nad 12 procenty.

Ale v příštím roce by už inflace měla výrazně klesat. Jestliže se ovšem opět neobjeví nějaká neočekávaná černá labuť. Všechno je to střílení od boku, žijeme v obrovských nejistotách. Ale když se nestane nic mimořádného, měla by se vracet k průměru mezi třemi, čtyřmi procenty už v příštím roce. A někdy kolem poloviny příštího roku a dál by už měla být velmi blízko těm dvěma procentům našeho inflačního cíle,“ odhaduje.

Je jisté, že narůstající inflace sníží životní úroveň a lidé to výrazně pocítí. „Zchudneme. Letošní reálné mzdy, ale i reálné příjmy většiny obyvatel viditelně klesnou. Zda to bude o pět, sedm, osm procent, to záleží na inflačních číslech a na vývoji příjmů každého jednotlivce. Čili to bude pro každou skupinu obyvatel individuální,“ dodává s tím, že i při těch neskutečných cenách energií je zjevné, že tlak na energetickou chudobu bude mimořádný. Významnou část obyvatelstva zasáhnou vyšší výdaje za energie natolik, že budou nuceni snížit své jiné životně důležité výdaje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…