Šéf Frontexu vyslal vážné varování: V EU přibývá více imigrantů, než se daří vyhošťovat. Pokud...

23.08.2018 22:03

Šéf unijní agentury pro kontrolu vnějších hranic Frontex Fabrice Leggeri ve čtvrtek upozornil, že imigrantů stále přibývá nad těmi, které se podaří vrátit. Podle něj se migrační problém nevyřeší, dokud státy Evropy nezačnou přistěhovalce intenzivněji vyhošťovat.

Šéf Frontexu vyslal vážné varování: V EU přibývá více imigrantů, než se daří vyhošťovat. Pokud...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Itálie - migranti

Podle agentury AFP šéf Frontexu upozornil, že i přesto, že počet imigrantů letos klesl na zhruba 75 000 oproti 1,2 miliónu v roce 2015, počet přistěhovalců nezákonně pobývajících v EU ale stále roste. Stále více převyšuje počet těch, kteří se do EU dostali. Za loňský rok se sice podařilo vyhostit 151 000 lidí, ale naopak bezmála 205 000 se jich do EU dostalo.

„Pokud budeme takto pokračovat, posíláme všem potenciálním migrantům vzkaz, z něhož vyplývá: snažte se za každou cenu dostat do Evropy, protože i když vás chytí, máte obrovskou naději, že tam zůstanete,” prohlásil podle serveru Novinky.cz Leggeri při setkání se skupinou francouzských novinářů.

  • Celá zpráva zde

Podle šéfa Frontexu by unijní státy měly harmonizovat své předpisy a postupy týkající se vyhošťování tak, aby příslušné rozhodnutí úřadu mohlo být vykonavatelné i v ostatních zemích. Cizinci totiž v Evropě mohou volně přecházet z jedné země do jiné, pokud jim v původní zemi hrozí deportace. V případě, že jsou pak dopadeni v jiné zemi, celý vyhošťovací proces se pak zbytečně obnovuje od samého počátku.

Leggeri neponechal stranou ani problematiku zachraňování migrantů před smrtí ve Středozemním moři. Záchrana lidských životů je podle něho naprosto samozřejmá. „Skutečnou otázkou ale je: kde se s nimi vyloďovat? Proč systematicky v Evropě?” prohlásil podle Novinky.cz. Zásadní podle něho je, aby vznikla přijímací centra i jinde.

Myšlenkou vzniku takových center mimo EU se evropští lídři zabývají již po několik měsíců. Severoafrické státy jsou proti.

reklama

autor: sla

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…