Šéf MF Dnes Plesl se částečně zastal Miloše Zemana ve sporu s USA

09.04.2015 8:54

Když se podíváme na úniky soukromých rozhovorů evropských i amerických činitelů, zjistíme, že roztržka mezi českým prezidentem Milošem Zemanem a americkým velvyslancem Andrewem Schapirem není ojedinělý případ nesouladu mezi spojenci. Za zavřenými dveřmi si jdou po krku všichni. Ve svém komentáři na to poukazuje šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

Šéf MF Dnes Plesl se částečně zastal Miloše Zemana ve sporu s USA
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman

Plesl uvádí, že velmi poučný byl v tomto ohledu loni v červnu zveřejněný záznam soukromého rozhovoru tehdejšího polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského s bývalým ministrem financí Jackem Rostowským. Ukázky ze zřejmě tajně pořízené nahrávky zveřejnil týdeník Wprost a celé Polsko se tak dle Plesla dozvědělo, co si jeho zdánlivě proamerický ministr zahraničí myslí o vztahu s USA.

Sikorski Rostowskému například sdělil, že polsko-americké spojenectví je bezcenné, ba dokonce škodlivé, protože dává Polsku falešný pocit bezpečí. Když se ho Rostowský optal, proč si to myslí, Sikorski údajně odvětil: „Kompletní bulšit. Dostaneme se do konfliktu s Německem a s Ruskem, ale budeme si myslet, že je všechno skvělé, protože jsme vykouřili Američanům. Pitomci. Úplní pitomci.“

Český prezident je vlastně poklad

Šéfredaktor MF Dnes na to navazuje konstatováním, že z tohoto pohledu je vlastně český prezident pro Američany pokladem. Velký rozpor mezi tím, co říká a co si myslí, totiž údajně nenajdeme. Proto je prý trochu paradoxní, že je teď neustále předkládán za exemplář evropského zrádce euroatlantického spojenectví. Dle Plesla jím ale rozhodně není víc, než výše zmiňovaný Sikorski či německá kancléřka Angela Merkelová.

Máslo na hlavě mají dle Plesla i samotní Američané. Z tajně pořízené nahrávky, která se počátkem loňského roku objevila na YouTube a obsahovala telefonický rozhovor mezi americkou náměstkyní ministra zahraničí Victorií Nulandovou s americkým velvyslancem na Ukrajině Geoffreym Payttem, údajně vyplývá, co si Američané skutečně myslí o Evropské unii. Plesl uvádí, že američtí diplomaté spolu konzultovali, jak do řešení rusko-ukrajinského konfliktu místo Evropské unie zatáhnout OSN. Když na to konečně přišli, Nulandová se prý zaradovala a ulevila si: „Fuck the EU“.

Diplomatický svět je dle šéfredaktora MF Dnes prostě komplikovanější, než se na první pohled zdá. Aktuální česko-americká roztržka je prý při tom všem jen malou bezvýznamnou epizodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…