Šéf Národní galerie zatím profesorem jmenován nebude. Nikdo mu ale neřekl proč

01.12.2014 20:32

Aby se mohl stát profesorem v oboru dějin umění, splnil ředitel Národní galerie Jiří Fajt všechny akademické podmínky. V nejbližším prosincovém termínu jej ale prezident profesorem nejmenuje. Ministr školství Marcel Chládek tvrdí, že jmenovací proces zdrželo podezření z plagiátorství.

Šéf Národní galerie zatím profesorem jmenován nebude. Nikdo mu ale neřekl proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt

Ten připomíná, že profesuru Fajt obhájil už v červnu jak před vědeckou radou Filozofické fakulty UK, tak před velkou vědeckou radou Univerzity Karlovy. „Mezi profesory, které v prosinci na Pražském hradě jmenuje prezident Miloš Zeman, ale Fajt přesto nebude,“ upozorňuje server Aktuálně.cz. Fajt uvedl, že nemá žádné zprávy o důvodech svého vyškrtnutí. „Nikdo se mnou oficiálně nekomunikoval ani písemně, ani ústně," uvedl.

Jmenování profesorem zdrželo anonymní udání

Podle Chládka jmenování Fajta zdrželo prověřování anonymního udání, že se Fajt ucházel o profesuru na berlínské Humboldtově univerzitě. Ta prý byla zamítnuta kvůli plagiátorství. „Na Humboldt-Universität v Berlíně jsem nikdy nebyl v situaci, kdy bych vyjednával o získání takzvané profesorské stolice, neboť jsem nevyhrál nezbytné výběrové řízení," říká k tomu Fajt. Ten prý zaslechl i to, že jeho jméno ze seznamu kandidátů na profesora zmizelo až na Pražském hradě. „Podle informace z důvěryhodného zdroje z prostředí prezidentské kanceláře jsem byl na seznamu kandidátů, který v létě odešel z Ministerstva školství na Hrad. Problém s mým jmenováním tedy nejspíše vznikl na Pražském hradě,“ tvrdí Fajt.

Letošního 26. září se obrátil na ministra školství s písemným dotazem, zda jsou pravdivé kuloárové informace o jeho vyškrtnutí z profesorského seznamu, a pokud ano, zda by mi mohl být tento krok zdůvodněn. „Do dnešního data jsem ani přes nedávnou urgenci nedostal žádnou odpověď,“ posteskl si Fajt.

Přiznal, že od jeho vítězství v mezinárodním výběrovém řízení na pozici ředitele Národní galerie v roce 2010 už jej máloco dokáže překvapit. „Tehdy stačilo jen vyhrát a vzbudit zdání nástupu do NG, aby se proti mně rozpoutala kampaň rozjetá Milanem Knížákem a jeho věrnými,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…