Šéf Pentagonu přiznal: Na Putina hospodářské sankce nefungují. Máme velké obavy

06.06.2015 6:27

Spojené státy musejí přijmout nové kroky v reakci na ukrajinský konflikt, protože hospodářské sankce a další iniciativy Západu nepřiměly ruského prezidenta Vladimira Putina ke změně chování. Uvedl to v pátek podle agentury Reuters americký ministr obrany Ashton Carter.

Šéf Pentagonu přiznal: Na Putina hospodářské sankce nefungují. Máme velké obavy
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Carter se tak vyjádřil po jednání s americkými veliteli a diplomaty v Evropě. Prohlásil, že Pentagon sleduje situaci na Ukrajině velmi podrobně dělá si obavy o „budoucí vývoj věcí“ po nejhorším vystupňování bojů za poslední měsíce.

Ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg obvinil Moskvu, že posílá nové vyspělé zbraně Ruskem podporovaným povstalcům na východní Ukrajině, včetně dělostřeleckých a protiraketových systémů.

Carter svolal tři desítky vysokých amerických činitelů do německého města Stuttgart k diskusím o efektivitě západních sankcí vůči Rusku a také proto, aby uklidnil znepokojené spojence.

„Je zřejmé, že sankce na ruskou ekonomiku působí,“ řekl Carter novinářům v letadle cestou zpět do Washingtonu. „Není ale zřejmé, že by tyto ekonomické dopady odrazovaly Putina od směřování, které bylo zaznamenáno loni na Krymu,“ dodal s poukazem na anexi tohoto ukrajinského území Moskvou.

„Musíme podniknout další věci v reakci na skutečnost… že Vladimir Putin podle všeho nemění postoj,“ dodal Carter, podle něhož tato reakce musí být politická i vojenská.

Podle Cartera nebyla na strategické schůzce přijata žádná rozhodnutí, debatovalo se však o řadě akcí, které by americká armáda mohla podniknout, aby posílila uplatňování stávající politiky. Jedním ze zvažovaných opatření prý je zvýšení počtu vojenských cvičení USA a NATO. Dalším opatřením by měly být investice do vojenských zařízení v Evropě.

Západní vůdci se v neděli a v pondělí sejdou na summitu skupi ny velkých světových ekonomik (G7), z něhož byl ruský prezident Vladimir Putin vyloučen a na kterém se bude probírat ruská agrese jako klíčové téma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…