Šéf Zemanovy kampaně lhal o akciích vymahačské firmy, píše deník

20.02.2013 12:20

Nástupce Miloše Zemana v pozici předsedy Strany práv občanů- zemanovci Vratislav Mynář neříkal pravdu, když během Zemanovy prezidentské kampaně, kterou vedl, tvrdil, že není zapojen do vymahačského podnikání. Deník Insider přináší důkazy o opaku a klade si otázku, zda byla kampaň budoucího prezidenta hrazena i z tisíců korun, jež byli nuceni zaplatit pasažéři nachytaní při jízdě načerno v pražské hromadné dopravě.

Šéf Zemanovy kampaně lhal o akciích vymahačské firmy, píše deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v doprovodu s Vratislavem Mynářem

Deník Insider přináší důkazy o tom, že Mynář drží akcie společnosti Credit Management, která pokuty dopravního podniku vymáhá. A nejen to – poslední čtyři roky ve stejné sféře pracuje také pro polostátní energetický gigant ČEZ. Jedná se o dvacet anonymních akcií. Těmito se Mynář prokázal již na valné hromadě společnosti konané v roce 2011, tedy v roce, kdy už byl předsedou SPOZ a kdy své síly napínal k cíli dostat čestného předsedu strany Miloše Zemana na Hrad. Jak to Mynář vysvětlí?

Akcie prý patří někomu jinému

„Na valné hromadě jsem zastupoval, ale nebyl jsem akcionářem. Měl jsem akcie v držení, ale nebyl jsem vlastníkem,“ uvedl. „Akcie jsou v držení jednoho kolegy, právníka z Brna,“ brání se. Princip akcií na doručitele leží ale právě v tom, že vlastníkem je formálně ten občan, který se jimi prokáže. Zpětně proto tvrdí, že netušil, čím se společnost zabývá, takže nelhal, když v minulosti říkal, že s vymahačským byznysem nemá nic společného.

V roce 2006 ještě vlastnil 40 akcií společnosti v hodnotě čtyř milionů korun, což byl většinový podíl. V roce 2011 jich držel o polovinu méně. Druhou část, tedy dvacet akcií, vlastnil Mynářův přítel Vladimír Pavlík, který se jimi prokázal právě na valné hromadě roku 2011. Pavlík je zároveň akcionářem firmy Tessile ditta services. V ní Vratislav Mynář působil až do loňského května jako místopředseda představenstva. Firma vymáhala pro Dopravní podnik hl. města Prahy dlužné částky od černých pasažérů. Jmenovaná firma přesunula část vymahačského podnikání na Credit Management, který se o ně postaral s patřičnými náklady, které černí pasažéři museli uhradit.

Deník také upozorňuje na to, že prakticky nelze zjistit, jestli Mynář akcie společnosti Credit Management stále vlastní, protože mohou změnit majitele během chvilky. Nedá se také přesně ověřit, zda byla prezidentská kampaň Miloše Zemana financována i z peněz získaných vymahači. Lze pouze zjistit, že Mynář spolu se svými dalšími společníky ze společností Credit Management či Credit management services věnovali straně SPOZ v  roce 2010 milion korun. Samotný Pavlík, který držel akcie Credit Managementu a Tessile ditta services, podle Insideru daroval loni Miloši Zemanovi na kampaň 200 tisíc korun.

Omluvím se

A co na to říká Mynář? „Jsem natolik čestný člověk, že se lidem omluvím, že jsem nemluvil pravdu, protože jsem ty informace neměl. S tím nemám problém,“ konstatoval. „Ověřím si tyto informace a podle toho, jak moc to bude závažné, tak z toho vyvodím odpovědnost," uzavřel své vystoupení Mynář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…