Šéf cizinecké policie: Uprchlíci berou své děti jako rukojmí, drží jim žiletky u krku

21.08.2015 7:15

Uprchlíci jsou ochotni udělat téměř cokoli, aby se nemuseli vracet do svého domova. A když se dozvědí, že ještě nevstoupili do „pozemského ráje jménem Německo“, jsou absolutně zdrcení. Nejen to prozradil šéf cizinecké policie Milan Majer, podle něhož jsou někteří uprchlíci ochotní k cestě do Německa využít i své děti jako rukojmí.

Šéf cizinecké policie: Uprchlíci berou své děti jako rukojmí, drží jim žiletky u krku
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Šéf cizinecké policie Milan Majer jasně říká, že si nesmíme nic nalhávat. Sítě pašeráků lidí jsou natolik rozsáhlé a tak dobře organizované, že je najdeme i v Česku. Pašeráci často uprchlíky podvedou, vysadí je v Praze, ale tvrdí jim, že jsou v Berlíně. Čeští policisté, kteří na takové uprchlíky narazí, musí shánět tlumočníky, kteří mluví velmi specifickými jazyky, jako je urdština nebo paňdžábština. Nejen to prozradil Majer v rozhovoru pro Páteční Lidové noviny.

Uprchlíci jsou ochotni udělat mnohé

„Převaděčství a vůbec obchod s lidmi je velmi výnosná věc. Bylo by špatné nalhávat si, že tu spojky nejsou. Jde o vysoce organizovanou činnost,“ upozornil Majer hned na úvod. Uprchlíky se ve vnitrozemí daří zachytávat i díky aktivitě občanů, kteří jsou i na základě informací z médií pozornější při rozhlížení kolem sebe. Někdy možná až moc pozorní. „Před několika dny se například objevila na sociálních sítích i v  některých médiích zpráva, že ze záchytného zařízení Vyšní Lhoty uteklo 20 běženců; přitom šlo o Rumuny, kteří šli lesem z práce na stavbě. Oznámení ale samozřejmě prověřujeme,“ prozradil šéf cizinecké policie.

Uprchlíci se dlouho snaží utajit svou totožnost, ale pokud u sebe vůbec nějaké pravé doklady mají, policie je najde. Ale často vůbec žádné doklady nemívají a odmítají mluvit. „Jsou doslova zhroucení v okamžiku, kdy se dozvědí, že nejsou v cílové zemi. Často vůbec nevědí, že vlak, ve kterém cestují, projíždí Českou republikou. Pak jsou další skupiny migrantů, kteří absolvují část cesty s převaděčem, který je vysadí v Praze a řekne jim, že jsou v Berlíně. Když pak potkají naše policisty, jsou nadšení, že jejich cesta končí, a požádají o azyl. Když jsou tedy skoro u cíle, dozvědí se vůbec o existenci České republiky. Pak je to dramatické,“ líčil dál Majer.

Pokud ale vehementně trvají na tom, že chtějí do Německa, česká strana je považuje za ekonomické uprchlíky. Lidé si často pálí prsty, aby nebylo možné vzít jim otisky, sebepoškozují se, aby se co nejrychleji dostali do nemocnice a nebyli posílání zpět, a někteří neváhají brát za rukojmí i své děti. „Berou své děti jako rukojmí, drží jim žiletky u krku a podobně. Často vyhrožují policistům,“ uvedl Majer.

Ještě zdaleka není konec

Počítá přitom s tím, že počty migrantů putující přes Česko dál narostou, protože rostou počty lidí, kteří se vyloďují v Itálii a Řecku. Roste také počet lidí, kteří vstupují do EU přes Maďarsko. Proto musíme počítat s tím, že uprchlická krize ani zdaleka nekončí.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…