Šéf drobných podnikatelů: Pro nás nejsou žádné sankce dobré

07.06.2016 18:54 | Zprávy

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu byl předseda Asociace malých a středních podnikatelů Karel Havlíček. S Helenou Šulcovou se bavil na téma českého zemědělství a potravinářství, řeč však přišla i na ekonomické sankce vůči Rusku či britské referendum o členství v EU.

Šéf drobných podnikatelů: Pro nás nejsou žádné sankce dobré
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček

Podle Havlíčka je adekvátní, že v zemědělství pracuje zhruba 100 tisíc lidí, a to již několik let beze změny. „Firmy exportují, exportují více než minulý rok,“ řekl. „Firmy investují.“

„I když zemědělci a potravináři mají velmi obtížné pozice... Bojují srdnatě a já jim smekám,“ pochválil Havlíček české zemědělství a potravinářství s ohledem na velikost konkurence.

Havlíček zmínil, že je české zboží kvalitnější než to dovozové, už jen z hlediska čerstvosti, a že český spotřebitel by si to měl uvědomit a také podle toho jednat.

Pochválil však ministerstvo zemědělství, které je v současnosti pod správou Mariana Jurečky. Není to jen o dotacích, je to také o tom, že Jurečka je zemědělec a ví, co zemědělci potřebují.

Celý pořad zde.

„Tak z podnikatelského pohledu žádné sankce nejsou dobré,“ pronesl o sankcích EU vůči Rusku. „Myslím, že se to dotklo Madety v jižních Čechách,“ zmínil a dodal, že sankce rozhodně nechce.

„Přeji si, aby Velká Británie zůstala v Evropské unii, čímž neříkám, že je Evropská unie bez chyb, Evropská unie si zaslouží několik pohlavků zleva, zprava,“ řekl a dodal, že by si klidně vsadil na setrvání Británie v EU. Havlíček si myslí, že v případě Brexitu by více tratila Británie než EU. „Všechny další krize, které budou, budou globální,“ dodal s tím, že právě v případě krizí je dobré držet pohromadě.

„Vím bezpečně, že paní profesorka se nijak neobohatila,“ okomentoval kauzu doktorky Sykové a jejího možného obohacení na pacientech trpících ALS. „Minimálně se měl udělat ten akt, že se mělo všechno prověřit,“ dodal s tím, že je absurdní ničit život někomu, kdo přispěl tak velkým způsobem k rozvoji české vědy, jako doktorka Syková.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Vaše platy a náhrady

Dobrý den, mám toho na srdci více. Jednak nechápu, proč by měli politici brát tak vysoké platy? Podle mě by byl adekvátní maximálně tak dvojnásobek průměrné mzdy, možná byste se pak i víc snažili, aby mzda lidí rostla. Taky nechápu, proč by se měl neustále zvyšovat? Proč ne třeba jednou za 5 let o n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

6:02 Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

Téma nerůstu se v poslední době řeší nejen na přednáškách pro mladé zájemce z řad veřejnosti, ale pr…