Šéf mladých lidovců: Tvrdě jsme dopadli na zadek

05.07.2010 6:49

Předseda Mladých křesťanských demokratů Petr Jurčík přemýšlel, proč KDU-ČSL prohrála volby a navzdory tradici vládní strany se letos nedostala do sněmovny.

Šéf mladých lidovců: Tvrdě jsme dopadli na zadek

"Říkali - ano, my jsme proti potratům, my jsme konzervativní stranou prosazující konzervativní hodnoty, ale to přece všichni ví, to nemusíme pořád dokola říkat. A zaměřili se na jiné otázky. Snažili se rozkročovat, otevírat se širšímu spektru voličů. Za následek to mělo to, že se nakonec tak rozkročili, až spadli na zadek," vysvětlil Jurčík pro portál Duše a hvězdy.

KDU-ČSL je podle něj nemocná, zároveň je ale obětí doby. Jsou tam stejní lidé jako před dvaceti lety a voliči přitom chtějí vidět přirozený vývoj.

Žádná sněmovna, žádné peníze

Lidovci mají po propadu ve volbách nejen personální a ideologickou krizi, přišli také o vysoké peněžní částky.

"Nadace Konrada Adenauera v minulosti avizovala, že pokud se křesťanští demokraté nedostanou do sněmovny, zastaví veškerou podporu," podotkl Jurčík. Právě tato nadace je i klíčovým sponzorem jeho organizace.

"Jejich postoj byl původně takový, že nemůžou podporovat mimoparlamentní stranu, ale nakonec se podařilo, že se rozhodli podporu pro Mladé křesťanské demokraty zachovat ve stávající výši," ulevilo se Jurčíkovi, že alespoň některý z významných zdrojů financí přetrvá. Lidovci je už totiž sponzorovat nemohou.

Pomůžeme vám, když nám dáte šanci

Podle Jurčíka by neúspěšné straně mohli pomoct právě Mladí křesťanští demokraté.

"Prakticky všichni "mladí" politici za KDU, kteří se nějak výrazněji prosadili, byli v minulosti členy Mladých křesťanských demokratů. To jasně mluví o tom, že sdružujeme kvalitní lidi s kvalitními názory. KDU-ČSL by jim měla dát prostor, postupně, od okresních a krajských úrovní, aby mohli pomoci formovat její politiku," nabídl Jurčík.

Související:
Dobrý den je, když lidovci zaplatí za kampaň

Foto: mladikd.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…