Šéf odborů: Důchodová reforma je svinstvo a průser

27.02.2011 12:53

Hosty nedělní Partie byl ministr financí Miroslav Kalousek a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Bodem střetu byla zejména avizovaná penzijní reforma.

Šéf  odborů: Důchodová reforma je svinstvo a průser

Důchodová reforma, která je kritizován hlavně v souvislosti razantního zvýšení nepřímých daní, má ve skutečnosti nemalé cíle. Podle jednoho z jejích tvůrců ministra financí Miroslava Kalouska jde primárně o to, pokusit zajistit dlouhodobou finanční stabilitu důchodového systému.

Je to podle Kalouska také způsob, jak zajistit důstojné stáří, jelikož na základě současného průběžného systému, existuje velké riziko, že budoucí senioři by důchod vůbec brát nemuseli.

Hlavním principem plánované systémové změny je princip výběru. Nový systém je založen na dvou pilířích - demografický a individuální. Benefitem je možnost individuálně si spořit.

Riziko je rozloženo na individuální spoření. Je to první krok k tomu, že si občan uvědomí, že se nemůže 100% spoléhat na stát, ale i sám na sebe. „Chceš-li si své riziko rozložit, můžeš platit do demografického zisku 20%. 3% jsou pak tvoje, za to budeš platit sám sobě," dodal Kalousek.

Kalouskova prokletá generace

Vláda bude peníze nadto podle Kalouska do fondů přispívat odjinud. Kritické hlasy, že tento způsob citelně finančně zasáhne řadu lidí, Kalousek bere v podstatě s despektem. Prý už od začátku bylo jasné, že reforma bude vyžadovat nějaké transformační náklady.

„Vždycky tady bude nějaká prokletá generace, která musí platit důchod a přispívat si zároveň sama. Snahou je tu zátěž rozložit na celou společnost," komentoval Kalousek. Dodal, že cílem je zejména snižovat přímé daně. Jelikož soustředit se na zdaňování odvodů na pracovní místo, povede podle něj jen k zvyšování nezaměstnanosti a k další propadům.

Tento systém je podle Kalouska také sociálnější, jelikož sice senioři zaplatí více v obchodech, ale jejich důchody poté budou zpětně valorizovány, a to vždy zpětně. „Vždy se valorizuje o rok zpátky. Stát vám to bude kompenzovat v roce 1012, náklady za rok 2011."

Prosím... žádné svinstvo

Oponentem Miroslava Kalouska byl Jaroslav Zavadil. Ten názory ministra financí rozhodně nesdílel. Kritickým tónem a ostřejšími výrazy se snažil jeho tvrzení dementovat. Navrhovanou změnu důchodového systému dokonce přirovnal k pozůstatku nemoci šílených krav.

„To že se to dělá prostřednictvím daně z přidané hodnoty. Je to největší svinstvo, který existuje, protože ti lidé to zaplatí dvakrát. Teplo, voda, doprava, pomůcky pro slepce, neslyšící...," uvedl Zahradil.

Kalousek kontroval slovy: „Já vaším názorům také neříkám svinstvo. Můžete se to dočíst v našem programu". A dodal, že on s tímto svinstvem kandidoval a nedělá prý nic, co by ve svém programu nesliboval.

Průběžný systém je podle Zavadila garantem, kdežto navrhované změny mohou finančně zaskočit až 60% populace.

Kalousek se ohradil tím, že nynější deficit je už ve fázi 30 miliard, což dokládá i to, že jako dlouhodobý piliř je dlouhodobě nesolventní.

Důležitým faktem také podle něj je, že zdravotní, daňová a penzijní reformy musí být synchronní.

„Penzijní, zdravotní daňová jsou spolu pupeční dráhy provázeny, proto je dělaní synchronizovaně. To co nazývá Zavadil svinstvem, tak s tím jsme kandidovali. Je to individuální rozhodnutí, rozhodnu se s jakou strategií chci tyto prostředky investovat. Každý fond bude muset splnit spoustu zásadních kritérií," uzavřel Kalousek 

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…