Šéf odborů: Ministr slíbil růst platů nepedagogů ve školách, ale neřekl o kolik

04.06.2022 6:15

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) slíbil podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka navýšení platů nepedagogů ve školství ještě v tomto roce. O kolik by se mohly zvednout, ale zatím neupřesnil. Na dotaz ČTK to dnes uvedl předseda školských odborů František Dobšík. O platech podle něj jednala ve čtvrtek školská tripartita. Odboráři požadovali pro nepedagogy ve školství od července růst výdělků o 10 %. O platech ve veřejném sektoru budou jednat příští týden také s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Šéf odborů: Ministr slíbil růst platů nepedagogů ve školách, ale neřekl o kolik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík

Výdělek nepedagogických pracovníků ve školství, jako jsou například školníci, uklízečky nebo vedoucí školních jídelen, činil loni v průměru 26.261 korun hrubého měsíčně. Průměrná mzda v ČR byla podle údajů Českého statistického úřadu 37.839 korun měsíčně a průměrný plat učitelů 47.590 korun. Učitelům se od ledna zvedl základ platu neboli tarif o 2 %, nepedagogům ve školství se pro letošek výdělek zmrazil. Dobšík na začátku května uvedl, že odbory požadují pro nepedagogy aspoň 10% přidání od července. Podle jejich propočtu by to celkem mohlo vyjít asi na 850 milionů korun.

Podle Dobšíka Gazdík odborářům slíbil, že bude na vládě žádat, aby se nepedagogům ve školách zvedly tarify a kompenzovala se jim současná inflace. „Dostali jsme výrazný příslib od pana ministra, nebyl ale ochoten říct úplně přesně, jestli (na vládě) budou akceptovat náš požadavek na (růst o) deset procent,“ uvedl. Vláda podle něj nechce sdělovat podrobnosti, dokud se vcelku nedohodne. Případné navýšení platů by bylo zahrnuto v očekávané novele státního rozpočtu na letošní rok, kterou připravuje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Jedná se o možnosti, že by se platy zvedly buď od 1. července, nebo od 1. září, řekl dále Dobšík. Pokud by se jako kompromis měl dohodnout zářijový termín, pak by se ale podle něj musely platy nepedagogů zvednout o víc než 10 %.

Co se týče výdělku pedagogů, připomněl slib vlády, že udrží jejich platy na 130 procentech průměrné mzdy. V případě, že jim kabinet letos už příjmy nezvýší a bude chtít slib dodržet, měl by v příštím roce učitelům přidat nejméně 10 %, vypočetl Dobšík. O tom chce podle něj vláda jednat poté, co dokončí úpravu rozpočtu pro letošek.

Na školské tripartitě se podle něj jednalo i o takzvaných ostatních neinvestičních výdajích, ze kterých školy platí pomůcky či prvních 14 dní nemocenské. „Školy se dostávají do nouze, protože nemocnost byla v letošním roce opravdu vysoká,“ uvedl. Některé školy podle něj třeba za celý loňský rok vyčerpaly za nemocnost 400.000 korun a letos za první tři měsíce už přes 300.000, takže mají obavu, jak s penězi vystačí na podzim. Ministerstvo jim radí, aby si na tyto výdaje převedly peníze z rozpočtu na platy, řekl. Za nemocné pedagogy se ale zároveň platí suplování, upozornil. Hrozí tak, že se nakonec platy učitelů letos nenavýší ani o předpokládaná dvě procenta, uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …