Šéf prouprchlické neziskovky varoval v ČT, co způsobí Turecko útokem na severu Sýrie

10.10.2019 17:36

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek se vyjádřil k turecké invazi na sever Sýrie, která má za cíl vypořádat se s místními Kurdy. Ty turecký prezident Recep Tayyip Erdogan považuje za teroristy. Varoval, že turecký režim vytváří nové a nové domnělé teroristy.

Šéf prouprchlické neziskovky varoval v ČT, co způsobí Turecko útokem na severu Sýrie
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Turečtí vojáci údajně vyrazili do severní Sýrie proto, aby vytvořili několikakilometrové pásmo, kam by se mohli začít vracet uprchlíci. Rozumek má však za to, že toto území pro uprchlíky rozhodně vhodné nebude.

„Sýrie není považována za bezpečnou zemi. Mnoho lidí uteklo ze Sýrie před (syrským prezidentem) Bašárem Asadem a před ruskými bombami a je těžko představitelné, že se vrátí do podobných podmínek. Navíc v té severní části syrského Kurdistánu ti lidé nikdy nežili. Oni pocházeli z úplně jiných oblastí, takže oni tam ani nemají zázemí,“ upozornil Rozumek.

Anketa

Líbí se vám projevy Grety Thunbergové?

4%
96%
hlasovalo: 34668 lidí
V Turecku jsou však syrští uprchlíci pod stále větším tlakem. Rozumek upozornil na průzkumy, podle kterých si až 80 procent Turků přeje, aby se Syřané konečně vrátili domů. „A Erdoganova propaganda, média a sociální média toho velmi umně využívají,“ upozornil host České televize s tím, že starostové jednotlivých městských částí Istanbulu se chlubí, kolik autobusů s uprchlíky už se podařilo vypravit na turecko-syrskou hranici.

Před kamerami veřejnoprávní televize Rozumek dále varoval, že turecký útok na Kurdy nepomůže uprchlickou situaci vyřešit, ale spíše ji zhorší. „Měli bychom se snažit, aby mezinárodní společenství apelovalo na Erdogana, aby tato operace byla ukončena,“ upozornil Rozumek.

V Turecku dnes žije asi 3,6 milionu Syřanů a ti lidé tam žijí už celé roky, takže už tam mají své zázemí. Tisíce Syřanů se přesto dál pokoušejí dostat např. do Řecka a dál do Evropy.

„My sledujeme, paradoxně, počet tureckých uprchlíků, kteří utíkají před Erdoganem. Mě v této souvislosti polekala zpráva, že už 78 tureckých lidí bylo obviněno z terorismu jen proto, že kritizovali tureckou operaci na severu Sýrie. Tam se dělá terorista téměř z každého, kdo se vyjádří kriticky o Erdoganovi,“ varoval Rozumek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…