Šéf sdružení nájemníků: Po změně příspěvku na bydlení přibudou bezdomovci

20.08.2012 19:56

V balíčku zákonů, kde se nachází i zvýšení DPH a který vrátili senátoři Poslanecké sněmovně, se nachází i úprava příspěvku na bydlení. Předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba se obává, že mnoho lidí tato úprava uvrhne do chudoby.

Šéf sdružení nájemníků: Po změně příspěvku na bydlení přibudou bezdomovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

V současnosti má právo na příspěvek na bydlení každý občan, pokud 30 procent jeho příjmu nestačí na vládou stanovené náklady na bydlení. V Praze je to 35 procent. Nově ale bude mít nárok na příspěvek ten, kdo na bydlení dává aspoň 50 procent příjmů.

„To je proti jakýmkoliv zvykům ve vyspělé Evropě, ale i v těch státech rozvojových, jako třeba byly pobaltské republiky. Protože ta hranice je maximálně 35 procent,“ kritizoval na Impulsu tento plán předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba.

„Otázka posunu na těch 50 procent podle mého názoru zaprvé ušetří státu 1,4 miliardy ročně, na druhé straně může ale výrazně poškodit rozpočet měst a obcí, protože se budou vyrovnávat s bezdomovci, s kriminalitou a podobně. A bude to určitě daleko horší,“ varoval Taraba. Podobně hovoří i jeho zástupce ve sdružení Jan Vozárik, podle něhož ušetřená částka se nakonec stejně bude muset vynaložit na následky zákona.

Tarabovi vadí ale i současný stav u příspěvku na bydlení, nesouhlasí totiž s rozdělením na Prahu a ostatní obce. Ideální stav by podle něj byl, kdyby jednotně byla nastavena hranice 35 procent. Změnu však bude muset prohlasovat aspoň 101 poslanců.

Příspěvek na bydlení je zahrnut v balíčku, kde je například i zvýšení DPH. To je výrazně kritizováno i z řad koalice, což momentálně Tarabovi vyhovuje – alespoň něco je na balíku veřejně kritizováno. Obecně mu ale zahrnutí zákonů do jednoho balíčku vadí.

„Tady víme, že existuje několik lidí, kteří už teď říkají, že nemají zdaleka tu jednoznačnou podporu na 101, aby tento balík prošel. Právě proto, že jim vadí ta věc, že tam je v tom balíku všechno a že se nedají dělat ani dílčí pozměňovací změny,“ vysvětloval Taraba.

V balíku je vše zahrnuto proto, aby se změny stihly odhlasovat a byl sestaven rozpočet. „Řeknu to naprosto na rovinu, myslím si, že by bylo daleko rozumnější brát ty jednotlivé předlohy samostatně,“ odmítl to přesto šéf Sdružení nájemníků. Na jednotlivé zákony prý měli politici dost času.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Leo Luzar byl položen dotaz

Elektronické volby

Dobrý den Opravdu mě zajímá, proč v dnešní době, kdy naprostá většina domácností vlastní počítač a má přístup k internetu, neexistuje možnost zúčastnit se voleb pomocí internetu. Zrovna minulý rok se myslím konala v ČR konference ohledně digitalizace státu a společnosti, jíž se účastnil i p. Babiš....

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Záhada kolem Pekarové. Babiš znovu o kokainu ve Sněmovně

16:40 Záhada kolem Pekarové. Babiš znovu o kokainu ve Sněmovně

Odhalení o nalezení kokainu v Poslanecké sněmovně více než rok po tomto incidentu způsobilo bouřlivé…