Šéf senátorů ODS Vystrčil: Myslel jsem, že Václav Klaus mladší je jiný formát

22.03.2019 21:32

ROZHOVOR Předsedu senátorského klubu ODS Miloše Vystrčila mrzí, že se každý zajímá o to, co bude ODS dělat s jedním poslancem. „Na to, že byla ideová konference ODS, kde byly velmi zajímavé výstupy, návrhy na reformu státu, na reformu důchodového zabezpečení, na to, jakým způsobem se začít chovat v oblasti ekonomické a daňové jinak, než se chováme, jak se postavit k životnímu prostředí nebo dalšímu vzdělávání, se nikdo neptá,“ prohlásil šéf senátorského klubu ODS a exhejtman Vysočiny Miloš Vystrčil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Šéf senátorů ODS Vystrčil: Myslel jsem, že Václav Klaus mladší je jiný formát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Poslanec Václav Klaus mladší byl vyloučen z ODS. Poslední kapkou byly nejspíše jeho výroky na půdě Poslanecké sněmovny, kde přirovnal schvalování zákonů kvůli EU k činnosti židovských výborů během druhé světové války. Myslíte si, že tím už překročil únosnou míru?

Měl jsem pocit, že pan Václav Klaus mladší sám uznal, že to přirovnání nebylo vhodné. Mám stejný názor jako on, ne-li silnější, že takové srovnání používat neměl. Jsou věci, které se říkají pouze při nějakých výročích, kdy se připomínají hrůzy, které souvisí s druhou světovou válkou a nacismem, nebo se o nich nemluví. A tady to bylo nevhodné.

Je tedy jeho vyhazov z ODS ospravedlnitelný? Byl skutečně Klaus mladší svými názory a výroky zcela jinde než hlavní proud strany? Co jste vy osobně považoval za nejméně přijatelné?

Anketa

Pomůže ODS vyloučení Václava Klause ml.?

6%
94%
hlasovalo: 10512 lidí
I když jeho přirovnání nebylo vhodné, není to pro mne vůbec ta nejdůležitější věc v souvislosti s jeho vyloučením. Podle mého názoru, a řekl bych i názoru většiny kolegů, rozhodoval jeho rozchod s programem ODS. Jsou věci, které jsou pro fungování v nějaké straně zásadní. A to je, že v základních programových principech jsme všichni na jedné lodi, ale tady to tak nebylo minimálně ve třech případech. Jednak šlo o jeho názor na naše členství v Evropské unii, program ODS říká jasně, že chceme být součástí Evropské unie. To, že se budeme snažit ji změnit a v některých oblastech ji reformovat, je věc jiná. Ale představa existence mimo Evropskou unii, že bychom z ní odcházeli, je v rozporu s programem ODS. Druhá věc se týkala naší euroatlantické vazby a elementární loajality vyplývající z této vazby, jako je účast v misích a společný boj proti terorismu. Václav Klaus na to měl v případě Afghánistánu odlišné stanovisko. Třetí věc souvisí s tím, co platí pro každý tým. Pokud jste v nějakém týmu, není možné, abyste proti tomu týmu bojovala a zpochybňovala jeho členy a jejich úsilí. A to pan Václav Klaus několikrát udělal, ať se to týkalo senátních voleb, kdy podpořil protikandidáta ODS, nebo ať se to týkalo jeho výroku, že nepůjde volit do Evropského parlamentu, protože bude v Itálii. Ale šlo i o další výroky na adresu některých představitelů ODS a zpochybňování jejich zkušeností a jejich erudice. To týmový hráč nedělá. Není možné, aby potom dlouhodobě v týmu fungoval. Považoval bych za logické, kdyby došlo k dohodě a k rozchodu. Na tom, že se rozcházíme, není nic divného, to se v politice stává. Každý máme právo na nějaké programové priority a nějaký způsob uvažování, to je normální, to bych mu nevyčítal, ale dohoda nebyla možná, protože to Václav Klaus mladší rozchodem nechtěl ukončit. Pak nezbylo nic jiného, než mu zrušit členství v ODS, z čehož nemám žádnou radost.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu


Myslíte si, že názory a vystupování Václava Klause ml. skutečně ODS tak poškozovaly, že muselo dojít až na vylučování?

Před každým razantním krokem, jako je vyloučení, by to mělo být tak, že děláte všechno pro to, aby se to nemuselo stát. Myslím, že v tomto směru jsme v rámci ODS udělali všechno pro to, aby k jeho vyloučení nemuselo dojít. Mohu potvrdit, protože chodím na jednání poslaneckého klubu, když mohu a mám čas, že debata o tom, jakým způsobem by měl pan poslanec Klaus fungovat v poslaneckém klubu a v rámci politiky ODS, se vedla, byla mu – obrazně řečeno – i vystavena žlutá karta za ta jeho vyjádření k Afghánistánu i kvůli podpoře protikandidáta ODS v senátních volbách. Pan Fiala několikrát s Václavem Klausem o těchto věcech mluvil, snažil se, aby došlo k nějaké synergii a aby i díky Václavu Klausovi byla strana silnější a posilovala, aby byla schopna konzistentně fungovat. Ale ukázalo se, že to možné není. Při těch debatách, které se vedly, se sám Václav Klaus mladší vyjádřil, že nechce na tom, co říká, nic měnit, že nechce měnit své výroky o vystoupení z Evropské unie atd., takže nakonec bylo vyloučení jediné možné východisko. Mohli bychom spekulovat o tom, do jaké míry Václav Klaus mladší svým přístupem k tomu východisku ODS dohnal, protože vždycky, když jste odněkud vyloučen, je vám přisouzena pozice mučedníka, což je výhodná pozice, když chcete dál v politice fungovat a znovu se etablovat. Lidi vás podvědomě litují a říkají si, že jste ten, kterého vyhodili, protože ho ti silnější mezi sebou nechtěli, proto je mu třeba pomoci. Tenhle kalkul tam také mohl být přítomen. Do hlavy nikomu nevidím, takže je to z mé strany spekulace, ale myslím, že má racionální jádro. Za sebe říkám, že je to pro mne velké zklamání. Je mi to líto, protože jsem si myslel, že Václav Klaus mladší je větší formát. Když mám jiný názor a myslím, že ti, kdo jsou se mnou v týmu, to dělají blbě, buď jdu do toho soupeření v rámci strany a snažím se stát předsedou strany a změnit její orientaci, aby přestala říkat, že chce být v Evropské unii a začala říkat, že chce vystoupit, a přestala říkat, že chce podporovat zahraniční mise, a začala podporovat, aby nebyly. I když si myslím, že je to typické pro SPD a ne pro občanské demokraty. Anebo když se mi to nepodaří a ve straně jsem v menšině, tak buď se podřídím většinovému programovému proudu, respektuji ho, jak to chodí v demokratických stranách, nebo řeknu, že jdu někam jinam nebo založím něco jiného. Václav Klaus tohle neudělal, takže nám jinou možnost neposkytl. Můžeme se dohadovat, do jaké míry to udělal úmyslně a do jaké míry byl skutečně přesvědčen, že jeho správné místo je v ODS a že se za žádnou cenu nesmí nechat vyhodit, protože on tam chce být, chce jí pomáhat, chce jí sloužit a chce propagovat její myšlenky. To ať si každý zváží sám.

A co jste jako dlouholetý člen strany říkal na vyjádření zakladatele ODS a exprezidenta Václava Klause, že ODS spěje k bezvýznamnosti, že jsou v ní lidé, kteří se odklonili od původních idejí, pokud je vůbec sdíleli, že je charakterizuje nadbíhání politické korektnosti, pravdě a lásce. A že dříve či později musí vzniknout nová, skutečně pravicová strana?

Promluvil tatínek Václava Klause mladšího a tatínek strany, kterou zakládal. Víc bych to nechtěl komentovat.



A nemrzí vás, že delší dobu Václav Klaus starší nemluvil o ODS dobře, podobně jako Miloš Zeman o ČSSD? I když exprezident se teď v době, když v ODS dělal kariéru jeho syn, krotil.

To, že Václav Klaus starší od té doby, kdy z ODS odešel, jí nikdy v ničem nepomohl, aspoň já jsem si toho nevšiml, si může každý dohledat, já se k tomu nemusím vyjadřovat. My musíme jít dopředu, máme spoustu starostí, máme tady vládu, která rozhazuje peníze, když se nám daří, místo aby šetřila na horší časy, máme tady komunisty, kteří zase po dlouhé době mají zásadní vliv na to, co se v tomto státě děje, kdy církvím, kterým byly ukradeny majetky, má být zdaněno to, co bylo vráceno. Dochází tady k neuvěřitelnému nárůstu byrokracie, omezování svobody různým sledováním, špiclováním a zaváděním zákonů, které to podporují. To jsou témata, kterými bychom se v ODS měli přednostně zabývat. Nechme už Václava Klause, ať se tím třeba zabývají také v nějaké jiné straně a nestarejme se pořád o to, co kdo kdy a jakým způsobem v minulosti udělal. Pravicové je, že když tu je nějaký problém, jdeme ho řešit. Pojďme se starat o sebe a společnost, ve které žijeme, tak, abychom nepřidělávali starosti budoucím generacím a snažili se lepší budoucnost zabezpečit. Celá ta kauza s pány Klausovými mi připadá jako odvádění pozornosti od důležitějších problémů a od toho, co je potřeba udělat a čím by se ODS měla zabývat. Na to, že byla ideová konference ODS, kde byly velmi zajímavé výstupy, návrhy na reformu státu, na reformu důchodového zabezpečení, na to, jakým způsobem se začít chovat v oblasti ekonomické a daňové jinak, než se chováme, jak se postavit k životnímu prostředí nebo dalšímu vzdělávání, se nikdo neptá. Každý se mě ptá na to, že jsme někde seděli a bavili se o tom, co budeme dělat s jedním poslancem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…