Šéf soukromníků u Drtinové: Ve zdravotnictví žádná krize není

15.10.2013 19:52

Konečně by se měla nastolit politika spolupráce a dohody, říká předseda Strany soukromníků České republiky Rostislav Senjuk. „Pokud se něco má řešit, pojďme se sejít a nějak to vyřešit. Ale všichni, neměli bychom být republikou jednoho muže,“ prohlásil v pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT 24.

Šéf soukromníků u Drtinové: Ve zdravotnictví žádná krize není
Foto: archiv strany
Popisek: Rostislav Senjuk, předseda Soukromníků

Krizový štáb nemocnic, pacientů a odborů se obrátil na prezidenta Miloše Zemana, aby použil své autority ke korekci přístupu vlády v demisi k nemocnicím, protože prý hrozí omezování péče. Senjuk však považuje případný zásah ze strany prezidenta za nadbytečný.

„Nemyslím si, že je ve zdravotnictví krize. Myslím si, že jen chybí dostatečná analýza toho, kam vlastně finance tečou a kam by měly téct,“ míní.

Hlavním cílem Strany soukromníků v oblasti zdravotníků je snížení počtu zdravotních pojišťoven a analýza efektivního využívání finančních prostředků. Jak dodal Senjuk, usilovali by i o zachování malých sítí nemocnic a naopak o zmenšování nemocnic fakultních. Poznamenal také, že se staví proti jakémukoliv nařizování, jen by napomohli situaci lépe se vyvíjet.

V programu stojí, že poplatky u lékaře by měly být podle německého vzoru. Moderátorka Daniela Drtinová však poukázala na skutečnost, že již vloni došlo v Německu k jejich zrušení. „Nejsem odborník na tuto problematiku, máme na to specialisty. Neumím úplně vše, vy taky neumíte zapnout kameru,“ odvětil jí s úsměvem.

Nechceme žabomyší války

Soukromníci jsou zastánci stejného daňového systému pro zaměstnance i osoby samostatně výdělečně činné, a to tak, aby si zaměstnanci odváděli daně sami. „Chceme, aby se každý mohl svobodně rozhodnout, zda chce pracovat jako zaměstnanec nebo OSVČ, protože každé má své pro a proti,“ dodal. Nebránil by se ani legalizaci švarc systému: „Spousta firem nemá peníze na to, aby zaplatili zaměstnance. A na druhé straně jsou lidé, kteří čekají na dávky. Není lepší, když se dohodnou?“

Strana soukromníků se podle slov jejího předsedy definuje jako strana, která, jak už název napovídá, usiluje o zlepšení postavení soukromníků v zemi. „Pokoušeli jsme se o integraci pravicových stran, nechtěli jsme, aby se tříštily síly na pravici,“ uvedl. Ale prý narazil, a to jak u ODS, tak i TOP 09. „Jednotlivým lidem šlo více o místo v Poslanecké sněmovně než o myšlenku,“ dodal.

Možnou spolupráci vyloučil Senjuk pouze s ČSSD a KSČM. S ostatními stranami si prý nějakou formu spolupráce dokáže představit. „Chceme stát budovat, ne ho rozdělovat žabomyšími válkami,“ zdůraznil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…