Šéf „toho druhého“ elitního útvaru: Já Chovancově reorganizaci policie věřím

20.06.2016 7:46

Jaroslav Vild, ředitel protikorupční policie ÚOKFK, chystanou reorganizaci policie schvaluje. Jeho názor je tak odlišný od ředitele ÚOOZ Roberta Šlachty, který kvůli ní odstoupil. „Já tomu projektu a sloučení věřím,“ sdělil Vild deníku Právo.

Šéf „toho druhého“ elitního útvaru: Já Chovancově reorganizaci policie věřím
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: korupce

„Bereme to jako rozhodnutí našich nadřízených a respektujeme ho. Hledáme v tom nějaké příležitosti ke zlepšení práce obou útvarů. Tady se nabízí kombinace plusů, které máme jak my, tak kolegové z ÚOOZ, a nějaká synergie působení těchto dvou složek, které mají svůj význam a mají co nabídnout. Jsem přesvědčen, že oběma to může přinést nějaká pozitiva,“ myslí si o sloučení obou elitních útvarů v jeden Vild. Jako problematické vnímá současné emoce, které kolem slučování nastaly. „My se k tomu stavíme vesměs pozitivně, kolegové z ÚOOZ, alespoň tak, jak je to prezentováno navenek, zas tak pozitivně ne. Myslím si, že až tyto emoce opadnou, vypořádáme se s těmi věcmi, které bych si dovolil nazvat spíše pocity, tak pak tam mají obě strany vidět ta pozitiva a příležitosti do budoucna,“ říká.

Podle něj se sice nyní slučují dva útvary, ale všichni zůstanou na svých místech a svých kauzách. „Každý z nás má co nabídnout, má své silné i slabé stránky, a já v tom sloučení vidím možnost eliminovat ty slabé a naopak posílit ty silné,“ řekl.

Reorganizaci vnímá jako dobrou i z toho důvodu, že útvary leckdy pracují souběžně na stejných nebo příbuzných problematikách a kauzách. „To znamená, že dochází k plýtvání se zdroji a silami těch dvou útvarů, potažmo celé policie. Ve chvíli, kdy se tady objevuje tento konkurenční boj, tak se nabízí otázka: Jsou tady skutečně ty dva orgány od toho, aby dělaly stejnou věc, když si konkurují? Myslím, že ne,“ popisuje Vild. Ten o celé reorganizaci věděl přibližně měsíc. Sám ještě neví, zda se přihlásí do konkurzu na ředitele sloučených útvarů. 

Politici v souvislosti s reorganizací dost často uvádějí, že se rozbíjí ÚOOZ, který funguje, a zůstává ÚOKFK, která nefunguje. To Vild popírá. „Rozhodně nejsme ti špatní. Myslím si, že si plníme své úkoly, kolegové z ÚOOZ si plní své úkoly. To, jak úspěšně, by měli posuzovat jiní. Mohu mluvit jen za nás, že za nás mluví naše výsledky. Těch kauz, které jsme dostali před soud a byly pravomocně odsouzené, je dost, což je vyjádřeno i statisticky a médiím jsme ta čísla poskytli. Že by tu byl bordel, proti tomu bych se rád ohradil. Jsou to ničím nepodložená obecná tvrzení,“ uzavřel Vild.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …