Šéf wagnerovců vyzval k úplné mobilizaci. A kromě Ukrajiny začaly výbuchy i v Rusku...

26.05.2023 8:08

Dvaadvacetiletý Maksym bojoval v Bachjmtu 200 hodin beze spánku. Zachránil život svého mladšího bratra Ivana, ale nakonec, po vyčerpávajících bojích, sám zemřel. BBC přinesla jeho příběh i vyjádření osmnáctiletého Ivana, zda lituje toho, že se s bratrem rozhodli bránit vlast. Zakladatel Wagnerovců Jevgenij Prigožin mezitím veřejně volá po posílení ochrany ruských hranic. S pomocí zemljanek a granátometů. Mezitím přišla informace, že v ruském Krasnodaru došlo k výbuchu…

Šéf wagnerovců vyzval k úplné mobilizaci. A kromě Ukrajiny začaly výbuchy i v Rusku...
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Rusové vtrhli na Ukrajinu před 457 dny a stále nedosáhli svých cílů. O Bachmut, který prakticky srovnali se zemí bojovali dlouhé měsíce. CNN hlásí, že se ukrajinské straně podařilo dostat domů na 100 vojáků zajatých v boji o Bachmut.

„Vracíme domů 106 našich lidí. Jedná se o bojovníky z bachmutského směru – 8 důstojníků a 98 vojáků a seržantů,“ uvedl vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak v příspěvku na Telegramu. „Bojovali za Bachmut a vykonali čin, který zabránil nepříteli v dalším postupu na náš východ,“ dodal. „Každý z nich je hrdinou naší země.“

Nejstaršímu ze zachráněných vojáků je 59 let, nejmladšímu prý 21 let.

Z ukrajinské strany také zaznívá, že Rusové Bachmut ještě stále nedobyli.

„Pokud se (Rusové) domnívají, že dobyli Bachmut, mohu říci, že to není pravda. K dnešnímu dni je část Bachmutu pod naší kontrolou,“ řekl CNN ukrajinský poradce pro národní bezpečnost Oleksij Danilov.

Britská veřejnoprávní BBC se vrátila v čase a napsala ještě pár slov k bojům o Bachmut, o který se bojovalo od konce jara 2022. BBC přinesla příběh muže, který bojoval 200 hodin v kuse beze spánku. Toto hrdinské počínání ukončila až kulka ruského ostřelovače.

„Osm dní nejedl ani nespal,“ říká o svém synovi Maksymovi matka Lilia. „Nemohl ani na pět minut zavřít oči, protože odstřelovač mohl střílet. „V boji o Bachmut Maksym bojoval po boku svého mladšího bratra Ivana. Když na konci února 2022 Rusko zaútočilo na Ukrajinu, bylo jednomu 22 a druhému pouhých 18 let. Maksym nakonec v bojích o Bachmut zemřel a jedinou útěchou může paní Lilii být, že položil život, aby zachránil svého mladšího bratra, který byl i tak těžce zraněn. „Byl pořád se mnou a já s ním. Pro mě byl nejdražším člověkem,“ prozradil BBC zraněný Ivan.

Když byl zraněn, Maksym svému bratrovi sehnal pomoc. Zdravotníci se k Ivanovi dostali až za 9 hodin. První vozidlo se zdravotníky prý Rusové rozmetali protitankovou střelou. Ivan byl zachráněn až o 9 hodin později. Ale jeho starší bratr zůstal na místě, bojoval dál, až ho o týden později usmrtil ruský ostřelovač.

„Je to hrdina. Je to anděl. Je to sluníčko. Nikdy by svého bratra neopustil, i když věděl, že sám zemře. To je pravda,“ prozradila paní Lilia po pohřbu. Když se dozvěděla, že její starší syn zemřel, prý jí to rozervalo duši a stále nemůže uvěřit tomu, že je mrtev. Ale ona má prý ještě jeden důvod k životu. Svého mladšího syna.

BBC v této souvislosti připomněla, že Ukrajinci nezveřejňují počty svých obětí, ale když se člověk rozhlédne po hřbitovech prakticky kdekoliv na Ukrajině, zjistí prý, že země platí za ruskou agresi velmi vysokou cenu. Na malém hřbitově, kde byl pochován Maksym, je bohužel k vidění mnoho nových hrobů obklopených květinami. Spolu s Maksymem prý místní kněz pochovával v témže týdnu ještě dva další muže. Pro Romana, který byl sám kdysi vojákem, než přijal kněžské svěcení, to bylo těžší než pro většinu ostatních. Je rodinným přítelem a modlil se s Maksymovými a Ivanovými rodiči za bezpečný návrat jejich chlapců, které znal.

„Vojáky musíte často pohřbívat,“ řekl Roman. „Ale ne své přátele,“ dodal.

Po pohřbu svého bratra s BBC promluvil také Ivan.

„Bylo nám jasné, že se možná nevrátíme, ale je to čest bojovat za Ukrajinu. Proto toho v žádném případě nelituji. Můj bratr položil život za naši svobodu. Bohužel, za svobodu se platí krví,“ řekl.

Washingtonský Institut pro studium války věnoval pozornost gubernátorovi Bělgorodské oblasti Vjačeslavvu Gladkovi, který oznámil, že ruští představitelé vytvořili v Bělgorodské oblasti od 24. května sedm praporů územní obrany. Jeden z proválečných ruských blogerů však upozornil, že tyto dobrovolnické prapory jsou sice početné, ale špatně vybavené. Především nemají zbraně. A bez zbraní budou ruskou státní hranici bránit jen obtížně.

„Bloger tvrdil, že generální tajemník Jednotného Ruska Andrej Turčak před měsícem vyzval prezidenta Putina, aby řešil právní otázky spojené s poskytováním zbraní praporům. Tyto prapory, pokud zůstanou nefinancované a nevybavené, však velmi pravděpodobně nebudou mít zásadní pozitivní vliv na bezpečnost ruských pohraničních oblastí,“ uvedl institut.

Zakladatel soukromé ruské vojenské skupiny wagnerovců Jevgenij Prigožin veřejně oznámil, že Rusko musí posílit hraniční regiony.

„Prigožin navrhl vytvoření dalších zákopů, zemljanek a palebné podpory podél rusko-ukrajinské hranice s odůvodněním, že tyto stavby mohou poskytnout významnou ochranu před možnými vojenskými hrozbami. Prigožin také zdůraznil potřebu posílit přítomnost ruských sil podél hranice, rozšířit výzbroj pohraničníků a přeškolit je z používání kulometů na granátomety,“ napsal ISW.

Zakladatel wagnerovců má též za to, že v Ruské federaci nastal čas na vyhlášení všeobecné mobilizace.

„Prigožin prohlásil, že vpád proukrajinských sil do Bělgorodské oblasti 22. května odhaluje, jak Rusko postrádá síly rychlé reakce potřebné k ochraně svých hranic před vojenskými hrozbami. Prigožin prohlásil, že všeobecná mobilizace ruského obyvatelstva je nevyhnutelná,“ uvedl ISW.

Rusko mezitím spustilo další vlnu útoků s pomocí sebevražedných dronů Šahíd. Ukrajinské vzdušné síly tvrdí, že nad Ukrajinu přiletělo 36 dronů a všech 36 bylo sestřeleno. Ukrajinské jižní operační velitelství 25. května uvedlo, že od okamžiku, co Rusko začalo tyto drony používat, Ukrajina zničila 357 těchto strojů. Podle informací Bílého domu Rusové z Íránu nakoupili nejméně 400 dronů.

Ruská státní agentura RIA Novosti přinesla informace o výbuchu v Krasnodaru. Gubernátor Krasnodarské oblasti Veniamin Kondratěv oznámil, že na místě výbuchu pracují záchranáři. K výbuchu došlo na ulici Morskaja, poblíž budovy 54/2, která se nachází v centru města. Byla poškozena střecha a okna budovy. V budově se prý nacházejí jak kanceláře, tak byty.

„Důvody incidentu se vyšetřují. Nejsou žádné oběti ani zranění. Podle mých pokynů je na místě starosta Krasnodaru Jevgenij Naumov,“ napsal Kondratěv na sociální síti Telegram.

Šéf kraje vyzval všechny obyvatele, aby zachovali klid a důvěřovali pouze důvěryhodným zdrojům informací.

Podle agentury TASS došlo k výbuchu ve 4.17 moskevského času.

Starosta města Jevgenij Naumov uvedl, že „kancelářská budova a bytový dům“ utrpěly škody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Válka na Ukrajině, je válka o záchranu USA, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 26.05.2023 8:35:01
Spojené státy rozpoutaly konflikt na Ukrajině, ale Bílý dům záměrně mlčí o své roli při zhoršování situace, aby nepřátelství v zemi pokračovalo. Tento názor vyjádřil americký ekonom Jeffrey Sachs v článku pro Common Dreams, publikovaném 23. května. Expert poukázal na dvě provokace organizované Washingtonem na Ukrajině. Prvním důvodem byly plány USA na rozšíření NATO na úkor Ukrajiny a Gruzie s cílem obklíčit Rusko a černomořskou oblast. Jako druhý důvod jmenoval nastolení rusofobního režimu na Ukrajině v únoru 2014. „Střelba na Ukrajině začala svržením [ukrajinského prezidenta Viktora] Janukovyče před devíti lety, nikoli v únoru 2022, jak tvrdí vláda USA, NATO a G7,“ napsal Sacks.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …