Šéf zpravodajců vypovídal v kauze Nagyová. O sledování prý nevěděl

26.09.2013 15:00

Pověřený šéf Vojenského zpravodajství Rostislav Pilc ve čtvrtek vypovídal na policii v kauze Jany Nagyové. Vyšetřovatelé viní současnou manželku expremiéra Petra Nečase z toho, že jako ředitelka Nečasova sekretariátu zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování tehdejší Nečasovy ženy Radky a dvou členů Úřadu vlády. Podle advokáta jednoho z obviněných Pilc vypověděl, že o sledování Nečasové nevěděl.

Šéf zpravodajců vypovídal v kauze Nagyová. O sledování prý nevěděl
Foto: army.cz
Popisek: Brigádní generál Rostislav Pilc (zcela vlevo) pověřen řízením Vojenského zpravodajství

"Vzhledem k tomu, že o věci nic neví, tak byla výpověď pouze v obecné rovině o jeho funkci a plnění úkolů Vojenského zpravodajství," řekl novinářům čekajícím před budovou policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu advokát Jiří Matzner. Ten v kauze zastupuje někdejšího šéfa zpravodajství Milana Kovandu.

Znovu asi vyslýchán nebude

Podle Matznera může Pilcova čtvrteční výpověď, které se účastnil i olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan, pozitivně ovlivnit případ ve vztahu k jeho klientovi. Advokát uvedl, že v kauze ještě budou nepochybně vypovídat další svědci, nepředpokládá ale, že samotného Pilce by bylo nutné předvolávat znovu.

Vyšetřovatelé si myslí, že Nagyová vyvíjela na Nečase nátlak, aby se rozvedl. Proto prý loni v listopadu zosnovala a usměrňovala nezákonné sledování jeho tehdejší manželky. Představitelům Vojenského zpravodajství údajně opatřila její fotografii i adresu a na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou a s plukovníkem Janem Pohůnkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…