Šéfka Nečasova kabinetu: Zjevná snaha přes mě uškodit premiérovi

19.12.2011 9:32

Mýty o svém značném vlivu na premiéra Petra Nečase se v rozhovoru pro časopis Týden snaží vyvrátit vrchní ředitelka kabinetu předsedy vlády Jana Nagyová. Podle ní je rozšiřují političtí konkurenti s cílem přes ni uškodit premiérovi. Vždy se snažila být spíše člověkem v pozadí, o to jsou pro ni nepříjemnější články v novinách, které jsou mnohdy ve velmi osobní rovině.

Šéfka Nečasova kabinetu: Zjevná snaha přes mě uškodit premiérovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády České republiky

Vrchní ředitelka kabinetu premiéra Jana Nagyová bývá kvůli svému obrovskému vlivu na předsedu vlády označována za nejmocnější ženu v zemi. V rozhovoru pro časopis Týden se svěřila, jak její rodinu zasáhly zvěsti o vztahu s Petrem Nečasem a jak je těžké čelit útokům médií. V nich bývá často označována jako krk, který kroutí hlavou české vlády.

„Je to nezvyklé, protože jsem se vždycky snažila být spíše člověkem v pozadí, ať dříve ministra nebo teď premiéra. A protože mýty, které si o sobě čtu, jsou někdy i velmi osobní, není ten pocit zrovna příjemný. Kdybych byla muž, asi by se mnou nikdo moc nezabýval. Takto to vidím jako zjevnou snahu politických konkurentů uškodit přes mě premiérovi,“ myslí si Nagyová.

Šéfka kabinetu si jako lobbistka rozhodně nepřipadá

K informacím o schůzkách s kandidáty na šéfa České televize, s ministry nebo s různými vlivnými postavami v ODS, podotýká, že jde stále jen o práci vrchní ředitelky, protože pan premiér nemá čas na to s každým se scházet. „Od toho má vrchního ředitele kabinetu, kterému důvěřuje a který mu potřebné informace a zpětnou vazbu zprostředkuje. Proto je šéf kabinetu opravdu pravou rukou premiéra,“ upozorňuje Nagyová.

Úkoly, které na ni premiér deleguje, nepovažuje v žádném případě za lobbing a ani si sama jako lobbistka nepřipadá. „Je to v opačném gardu: spousta lidí se chce s premiérem potkat a mým úkolem je jim říct, že pan premiér nemá vždycky čas, setkat se s nimi třeba dvakrát i třikrát, zmapovat situaci, zanalyzovat problém a přenést zhuštěnou informaci k premiérovi,“ vysvětluje šéfka Nečasova kabinetu.

Zveřejnit plat nejde, lidé závidí nos mezi očima

Šeptandu o tom, že její vztahy s premiérem jsou mnohem víc než jen pracovní, berou oba tak, že to bohužel patří ke koloritu politické scény. „A co se týče mého osobního života, řeknu otevřeně, že mi média ´pomohla´ k tomu, že mi skončil jeden vztah. Můj přítel prostě ten tlak neunesl. Bylo to v době největšího stresu během loňské volební kampaně a nebylo to pro mě jednoduché,“ svěřuje se Nagyová.

V zájmu médií se občas objevuje její plat, jehož výši opakovaně po premiérovi požaduje zveřejnit poslanec ČSSD David Rath. „Kdyby byla mentalita lidí taková, že by vám nezáviděli i nos mezi očima, proč to nezveřejnit, ale tak to prostě není. Já pracuji dvanáct, čtrnáct hodin denně. Proč bych se měla někomu zodpovídat za to, kolik za to dostávám?“ ptá se ředitelka kabinetu premiéra.

Politik je médiím vydán úplně napospas

O svých politických ambicích nikdy neuvažovala a na to, aby se nad nimi zamýšlela, má ještě dva roky čas. „Ale nikdy jsem si neuvědomovala, jak moc je politik vystaven médiím. Dá na oltář absolutně všechno, celý svůj osobní život i životy svých dětí a blízkých. A novinář asi ne vždy odhadne, v jakém rozpoložení se ten člověk nachází a co jeden jeho článek může napáchat,“ konstatuje Nagyová.

Foto: Hans Štembera

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…