Šéfka TOP 09 a Přibáň v ČT trhali Zemana na kusy. Havlíček zakročil: Kdybyste byla prezidentka vy...

12.12.2021 15:15

Ve druhé hodině Otázek Václava Moravce se ve studiu ČT utkali předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, vicepremiér v demisi Karel Havlíček a profesor Jiří Přibáň, právník a sociolog. Posledně jmenovaný tvrdě udeřil na prezidenta Zemana. Konstatoval, že nikdo neničí ústavní pořádek ČR tak silně jako prezident. Označil dokonce Miloše Zemana za určité nebezpečí pro českou demokracii. Havlíček Zemana hájil a namodeloval situaci, že by se prezidentkou stala Markéta Pekarová Adamová.

Šéfka TOP 09 a Přibáň v ČT trhali Zemana na kusy. Havlíček zakročil: Kdybyste byla prezidentka vy...
Foto: Screen ČT24
Popisek: Hostem Václava Moravce byl profesor Jiří Přibáň

Pekarová Adamová hned v úvodu pořadu poslala jasný vzkaz prezidentu Zemanovi. Sdělila mu, že si nemá brát občany za své rukojmí.

„Já počítám s tím, že bude jmenována vláda jako celek, resp., že bude zvoleno řešení, abychom měli tu vládu co nejrychleji. Myslím asi, že je vše ve hře, i to, že prezident ještě ustoupí. Já jsem optimista. Není možné si tady brát občany jako rukojmí,“ vzkázala na Hrad přes Moravcův pořad Pekarová Adamová.

Havlíček vyjádřil názor, že prezident má právo vést pohovory s kandidáty na ministry. „Přece na tom není nic špatného, když se noví ministři sejdou s prezidentem,“ pravil Havlíček.

Jednoho z kandidátů odmítá Zeman jmenovat. Nechce, aby se Jan Lipavský (Piráti) stal ministrem zahraničí.

Anketa

Chcete Víta Rakušana za prezidenta republiky?

1%
98%
hlasovalo: 29371 lidí
Na námitku Václava Moravce, že podobné pohovory nevedli se všemi kandidáty na ministry ani Václav Havel, ani Václav Klaus, Havlíček ale přišel s jednoduchou reakcí: „Přece nechceme, aby byli všichni prezidenti stejní,“ zaznělo od Havlíčka.

Když se dostal ke slovu Přibáň, do Zemana se pořádně obul.

„Možné to je (pohovory s kandidáty). Jiná otázka je, jestli je to správné. Nikdo neničí ústavní pořádek v České republice tak, jak to činí prezident Miloš Zeman. Ta situace je nesrovnatelná s tím, co dělali Václav Klaus nebo Václav Havel. Ta situace je skutečně nebezpečná. Prezident nemá žádné právo veta, to není ústavní kompetence, kterou bychom znali,“ upozornil Přibáň s tím, že ministři se nezodpovídají prezidentovi, nýbrž Poslanecké sněmovně. „Prezident může odmítnout jmenovat člověka, jen pokud má právní důvod, ne politický. To znamená, že kdyby byl např. někdo trestně stíhán, tak může odmítnout jmenovat,“ doplnil Přibáň.

„Miloš Zeman je varováním pro tuto zemi, že demokracie není nic samozřejmého,“ tepal prezidenta Zemana dál profesor z Cardiffu. V některých ohledech by, dle Přibáně, po zkušenostech s Milošem Zemanem bylo dobré Ústavu ČR zpřesnit.

Havlíček však trval na tom, že prezident může kandidáta odmítnout a namodeloval ve studiu situaci, ve které by se prezidentkou České republiky stala Markéta Pekarová Adamová: „Představte si situaci, kdyby byl na ministra navržen exposlanec Lubomír Volný. A vy byste byla prezidentka. Jmenovala byste ho?“ obrátil se Havlíček na Pekarovou Adamovou.

„To je hypotetická situace, která nenastala, ani nenastane. Voliči si to nepřáli. Pan Volný nedosáhl ani na státní příspěvek,“ smetla Pekarová Adamová Havlíčkovu modelovou situaci. 

„Já znám pana prezidenta natolik, že si myslím, že pan prezident umí pevně stát za svými názory, a pokud má k některému kandidátovi konkrétní výhrady, tak ho nejmenuje,“ zaznělo od Havlíčka.

Pekarová Adamová a Přibáň se shodli na tom, že by takovýto postup prezidenta byl zcela v rozporu s Ústavou ČR. „Já si nedovedu představit výraznější hrubé porušení ústavy,“ prohlásil Přibáň.

Pekarová Adamová upozornila, že pak by asi bylo namístě hledat ústavní většinu v obou komorách Parlamentu ČR pro podání ústavní žaloby na prezidenta Zemana. Havlíček Pekarovou Adamovou ujistil, že i hnutí ANO chce, aby všichni dodržovali Ústavu ČR, ale v tuto chvíli není jasné, zda prezident ji dodržuje či nedodržuje, když nechce jmenovat jednoho ministra. To musí být teprve rozhodnuto.

Až čas tak ukáže, zda pirát Jan Lipavský bude jmenován ministrem zahraničních věcí.

Babiš sliboval, že povinné očkování proti covidu nebude. Pak ho zavedl

Moravec pak předestřel téma povinného očkování proti nemoci covid-19 a pustil dva výroky šéfa hnutí ANO a dosluhujícího premiéra Andreje Babiše, který sliboval, že jeho vláda nikdy nezavede povinné očkování proti covidu. Ani pro některé profesní skupiny. Nikdy. „Za této vlády nikdy nebude žádné povinné očkování. Ani u zdravotníků. Aby to bylo jasné,“ pronášel Babiš před kamerami 22. července 2021.

19. listopadu 2021 pak toto své stanovisko zopakoval, když zdůraznil, že Česko nepůjde rakouskou cestou a nebude nařizovat povinné očkování. „Česká republika nebude následovat příklad Rakouska. V žádném případě,“ pravil Babiš.

Jenže pak Moravec pustil ještě třetí výrok téhož Andreje Babiše, který po volbách oznámil národu, že povinné očkování bude zavedeno. Pro některé profesní skupiny a pro občany starší šedesáti let. Příslušná vyhláška Ministerstva zdravotnictví již vyšla ve Sbírce zákonů.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Pekarová Adamová upozornila, že končící vláda by už takto zásadní krok dělat neměla, zvlášť když se na povinném očkování neshodnou ani odborníci. Odvolala se také na tezi, že povinné očkování má vytvořit kolektivní imunitu, ale to se nepodaří, pokud budou tuto povinnost mít jen občané starší šedesáti let a některé profese.

Havlíček se rozčiloval, že zmínka o povinném očkování mohla přimět lidi nechat se očkovat dobrovolně, ale teď to lidé neudělají, protože počítají s tím, že příští vláda povinné očkování zase zruší.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová Adamová však trvala na svém. „Prosím, přestaňme lidem říkat, že tuto vlnu covidu vyřeší povinné očkování. Tu vyřeší podání třetí dávky. To je to zásadní,“ zdůraznila.

Přibáň upozornil, že z verdiktů soudů plyne, že povinné očkování je možné nařídit, aniž by tím byla narušena zásadní práva jednotlivců.

Nakonec hosté věnovali pozornost růstu cen energií. Havlíček volal po tom, aby se snížila DPH u energií na celý rok. Pekarová Adamová okamžitě kontrovala, že tím se jen odsune problém o rok, ale pořád tu zůstane jako problém. Jen se objeví o 12 měsíců později. Havlíček však trval na tom, že těch 12 měsíců půjde využít na informování lidí, že je toto zdražení čeká a ze strany vlády přijmout potřebná opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…