Šéfka regulačního úřadu chce zrušit dotace na solární panely

25.04.2012 20:23

Budeme-li dál v Česku budovat muzeum uhlí a atomu, budeme do deseti let outsidery, reagoval exministr životního prostředí Martin Bursík na výrok předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové, která chce zrušit plošnou finanční podporu slunečních a větrných elektráren. Dosavadní stav je podle Vitáskové za hranicí českých ekonomických možností.

Šéfka regulačního úřadu chce zrušit dotace na solární panely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Podle Aleny Vitáskové si Česká republika v současné ekonomické situaci nemůže dovolit dotovat zelenou energii několika desítkami miliard. „Připravujeme zastavení podpory pro obnovitelné zdroje od roku 2014,“ oznámila Vitásková podle serveru Aktuálně.cz.

Mezi lety 2005 a 2034 by podle výpočtů Energetického regulačního úřadu při zachování současného systému obnovitelné zdroje spolkly téměř 1,5 bilionu korun. Pokud by ale od roku 2014 přestaly být dotovány, náklady by se snížily na 874 miliard korun.

Zrušení dotací by však podle Vitáskové nemělo být úplné, mělo by se přispívat jen na projekty, které jsou ve státním zájmu. „Pokud bude v národním zájmu některé zdroje podporovat, je Energetický regulační úřad připraven o tomto vést odbornou diskusi,“ uvedla Vitásková s tím, že do této kategorie by neměly patřit střešní solární panely na rodinných domech. „Nejsem si jistá, že to je národní zájem,“ dodala.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…