Šéfka rolníků: Za Zemana v čele vlády bylo zemědělství respektované

04.04.2013 9:57

Zemědělcům nepřeje nejen počasí, ale ani byrokratické změny „jejich“ ministerstva. Od začátku roku věnují čas buď seminářům, aby vůbec věděli, jak to s nimi je a kam se s čím nově obracet. Problém je, že i když mají farmáři informace díky své okresní agrární komoře, podrobnosti k dotačním titulům s netrpělivostí očekávají na poslední chvíli. Situaci popsala šéfka mostecko-teplické agrární komory, která se kromě jiného netají sympatiemi k politice současného prezidenta.

Šéfka rolníků: Za Zemana v čele vlády bylo zemědělství respektované
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Ludmila Holadová

Co právě teď trápí zemědělce na severu? Nikoliv jen počasí. „Nejsou žádná nařízení a předpisy pro dotace. Některé dotace se podávaly do konce března, některé se podávají do 15. května a zatím není nic!“ lamentuje dlouholetá předsedkyně Okresní agrární komory Most – Teplice Ludmila Holadová.
Zemědělci aby nejlépe trávili čas sháněním informací, co kdo má a bude mít ve svých kompetencích, neb Ministerstvo zemědělství je jedno, ale úřadů, s kterými se čachruje, má pod sebou nespočet.

Slučování institucí

„Od Nového roku došlo ke slučování Agentur pro zemědělství a venkov se Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF). Pracoviště v Chomutově se zrušilo, takže musejí jezdit do Loun děla žádosti o dotace,“ říká Ludmila Holadová. Připomíná, že další slučování, o kterém se všeobecně ví, se dotýká pozemkového úřadu s pozemkovým fondem. Jeho pracoviště tak úplně zmizí z některých okresů kraje. „Snažíme se, aby naši zemědělci měli všechny informace. Dělali jsme už od začátku roku i semináře, i přímo s ředitelem SZIFa. Je to velká zátěž, nový vedoucí pracovník má dohromady Ústecký kraj s Karlovarským,“ dodává šéfka regionální instituce, která díky statusu od Ministerstva zemědělství zajišťuje v Ústeckém kraji funkci Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova.

Aby toho nebylo málo, od příštího roku se bude zemědělcům slučovat ještě Státní rostlinolékařská správa s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským. „Všechno se mění. Je to tak, že místo aby se věnovali zemědělství, musí nejprve zejména vstřebávat byrokratické změny,“ podotýká Holadová a dodává: „Už ale tady u nás konečně letos zemědělci vyjeli do polí. Hnojily se řepky. Byli velmi nedočkaví. Příchod velkých mrazů není ovšem v takovém případě nic dobrého.“ Vloni kvůli mrazům mnohé příliš promrzlo. „Tuhle sezonu naštěstí pole byla pod sněhem, tak snad to bude dobré. Musíme být optimisté,“ doufá nahlas. Aktuální počasí ovšem před pár dny opět setí a sázení znemožnilo.

Od prezidenta zemědělci ze severu asi podraz nečekají

Ludmila Holadová se sama politicky neangažuje, ale představitele státu sleduje s ohledem na jejich postoj k zemědělství. Co se týče reflexe například nového prezidenta, už před volbami se vyjadřovala pro Miloše Zemana. Dokázal podle ní, že je zkušeným politikem, uznávaným ekonomem, stojí na straně občanů. „Je to zásadový člověk, je obhájcem národních zájmů a má smysl pro humor,“ popisuje novou hlavu státu svýma očima. Podle jejího mínění toho navíc za jeho vlády v letech 1998-2002 mnoho dokázal pro české zemědělství a český venkov.

„V tomto období bylo zemědělství bráno vážně a jeho problémy byly řešeny,“ míní zastánkyně severočeských rolníků, podle které byl Zeman jediným premiérem, který respektoval zemědělství jako rovnocenné odvětví národního hospodářství. Mezi hlavní podpůrná opatření jeho tehdejší vlády směrem k českému zemědělství patřilo mimo jiné vytvoření a realizace první Koncepce resortní politiky, poprvé po létech záporných výsledků bylo zemědělství přivedeno do zisku, vzpomíná Holadová. Také právě tehdy byla zavedena vratka spotřební daně u motorové nafty – takzvaná „zelená nafta“ – a byla podpořena výsadba 10 tisíc hektarů vinic ještě před vstupem do EU a přijat zákon o založení Vinařského fondu.

Jak se bude dařit v roce s třináctkou v letopočtu?

V posledních letech se českým zemědělcům celkem dařilo, zejména díky dotacím. Podle údajů Českého statistického úřadu vydělali vloni přes 16 miliard korun. Šlo sice o meziroční pokles o jednu miliardu, ale od roku 1998 šlo o druhý nejlepší výsledek.

V Ústeckém kraji se intenzivně snaží produkci zemědělců podpořit a šířit mezi koncové spotřebitele. „Chystáme další ročník akce O nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – kraje Přemysla Oráče,“ připomněla Ludmila Holadová. V loňském roce se do soutěže přihlásilo pětatřicet producentů celkem se 119 výrobky. Co do počtu přihlášených výrobků a oceněných výrobků vedou okresy Děčín – Ústí nad Labem a Most – Teplice. Na posledních místech jsou okresy Chomutov a Louny. Oproti roku 2008, kdy šlo o 59 výrobků, jde o viditelný nárůst. Letos se akce uskuteční pošesté. Vždy jde o produkci, která je charakteristická pro severočeský region, vyniká kvalitou a originální tradiční recepturou. Nejčastěji jde o masné výrobky, druhou nejvyšší kategorii drží pekaři a cukráři.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …