Šéfredaktor LN přivítal evropskou směrnici. I Brusel občas projeví selský rozum

31.01.2014 9:53

Nová směrnice Evropské unie ruší nutnost vypisovat výběrové řízení na právní služby až do výše 750 tisíc eur. Ačkoli se na první pohled zdá, že taková úprava jde proti proudu, pokud se na věc podíváme selským rozumem, zjistíme, že opak je pravdou. Píše to ve svém komentáři šéfredaktor Lidových novin István Léko. Nízké sazby podle něj skrývají korupční potenciál.

Šéfredaktor LN přivítal evropskou směrnici. I Brusel občas projeví selský rozum
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Jen blázen by si podle šéfredaktora Lidových novin přál nejlevnějšího právníka, když se soudí o velké peníze. Proč by se tedy jako blázen měl chovat právě stát, ptá se Léko ve svém komentáři.

Ačkoli se totiž na první pohled zdá, že je v pořádku, že ceny právních služeb jdou v době krize dolů, opak je pravdou. „Některé advokátní kanceláře však podle různých indicií nabízejí státu služby za 800 až 1500 korun na hodinu! To jsou i v jednoduchých občanskoprávních sporech pro fyzické osoby ceny snů. A právě takto nízké sazby skrývají korupční potenciál a nebezpečí pro stát," píše Léko.

Podle šéfredaktora je jasné, že za zmíněné ceny nelze zajistit kvalitní právní služby. Navíc se v některých případech mohou právníci na straně státu snažit své nízké ceny kompenzovat jinak. Přesněji řečeno s nimi prý mohou obchodovat.

Dvě varianty, jak právní kanceláře poškozují stát

Existují dvě cesty, jak uvádí komentář. Primitivnější variantou je, že se účtují nízké sazby, ale počet vyúčtovaných hodin neodpovídá skutečně odvedené práci. Mnohem nebezpečnější problém představuje podle Léka druhá varianta. „Právní firma po dohodě s protistranou nabídne státu v tendru extrémně nízkou cenu, aby zakázku bezpečně získala. Pak v době trvání soudního či arbitrážního sporu s protistranou tajně spolupracuje," popisuje praxi advokátních kanceláří.

Jednoduše tedy taková kancelář pracuje proti svému klientovi, který nakonec spor prohraje. Rozdíl mezi nízkou sazbou účtovanou státu si pak právní firma nechá zaplatit od protistrany. „Je bez diskuse, že cena právních služeb musí být adekvátní a odůvodněná. Připustit ale stav, kdy cenovou hladinu zneužívají advokátní kanceláře, které svoje služby v tendrech nabízejí levně jen proto, aby mohly stát coby svého klienta nelegálně vysávat a poškozovat, není možné," uzavírá Léko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…