Sejde se předsednictvo tripartity, odboráři přijdou s požadavky

10.05.2012 6:56

V Praze se dnes sejde předsednictvo tripartity, na kterém nebudou chybět ani odboráři. Před nedávnem se přitom nechali slyšet, že na jednání s vládou a zaměstnavateli už chodit nebudou, dokud nebude u jednacího stolu sedět jiný kabinet či dokud ten nynější nezastaví své reformy. Dnes předáci na předsednictvu chtějí premiérovi Petru Nečasovi (ODS) přednést požadavky odborů, které ale zatím odmítli přiblížit.

Sejde se předsednictvo tripartity, odboráři přijdou s požadavky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze demonstrovalo proti vládě asi 90 000 nespokojených občanů

  Odbory nyní jednají o protestech proti vládě. Žádají zastavení reforem, demisi kabinetu a předčasné volby. Nevylučují ani stávku. Termín a podobu akcí zřejmě ohlásí 22. května. Spolupracovat na nich chtějí se sdruženími, s nimiž tvoří platformu Stop vládě.

Skončí reformy?

V předsednictvu tripartity jsou premiér, ministr práce, předák Českomoravské konfederace odborových svazů, prezident svazu průmyslu a dopravy a trojice sekretářů. Společně projednávají zásadní dokumenty i program, jímž by se měli ministři a zástupci zaměstnavatelů a odborů zabývat.

Na jednání předsednictva dnes jdou šéf odborové konfederace Jaroslav Zavadil i šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Předem nechtěli přiblížit, jaké požadavky a návrhy pro vládu mají. Chystají se je nejdřív přednést premiérovi. Zavadil i Dufek ČTK řekli, že pak odbory vyčkají nějakou dobu na reakci, a podle ní budou dál postupovat. Premiér už dříve řekl, že Česko reformy a úsporná opatření potřebuje a vláda v nich bude dál pokračovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…