Sejdou se dva pánové a navzájem si přikyvují. Petr Žantovský žasne, čemu se dnes na ČT říká debata. Ovšem vrcholné číslo týdne předvedl Jaromír Štětina...

10.10.2015 14:22 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Žantovský na několika příkladech uplynulého týdne dokládá, jak se diskuse v České televizi proměňuje v přehlídku vzájemně souhlasících a přikyvujících osobností, při níž není po potřebné pluralitě a střetu názorů ani stopy. Do veřejného diskurzu o tom, zda používat termín migrant, nebo uprchlík, doporučuje i slovo dezertér, které lépe vystihuje pány středního nebo mladšího věku ve značkovém oblečení s iPady nebo s tablety, kteří se ve zpravodajství objevují nejčastěji.

Sejdou se dva pánové a navzájem si přikyvují. Petr Žantovský žasne, čemu se dnes na ČT říká debata. Ovšem vrcholné číslo týdne předvedl Jaromír Štětina...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Diskusí bez odlišných názorů, spíše hysterickými než historickými projevy a také vhodným využitím jednoměsíčního platu europoslance se zabývá Petr Žantovský ve svém pravidelném ohlédnutí za tím nejzajímavějším, co v uplynulém týdnu zaznamenal v médiích. „Začnu těmi slavnými migranty. Když už jsem použil toto slovo, tak já jsem se minulý týden zamýšlel v jednom komentáři nad tím, zda je správné říkat těm lidem migranti, nebo uprchlíci, a také nad různými emocionálními příznaky, které se zračí nad těmi slovy. A zdá se mi, jako kdyby se v některých našich mediálních kruzích považovalo slovo migrant za pejorativní nebo přinejmenším ne příliš citlivé až politicky nekorektní, zatímco slovo uprchlík, že je tedy přesně vyjadřující tu míru utrpení těch lidí a toho osudu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Když vyšel zmíněný komentář, tak se mu dostalo od jednoho čtenáře zajímavé odezvy. „Rozhodl jsem se ji tu ocitovat, protože si myslím, že je absolutně podle pravdy. On píše, že jsem zapomněl na jedno dost důležité slovo, a to je dezertér. Skutečné hrdinství prokazují ženy, které zůstaly v zemích, odkud tihle hoši odcházejí, skutečně trpí někde v utečeneckých táborech, ale tohle jsou hoši, kteří prostě utekli z boje, a pro to existuje jediné slovo. A to slovo zní dezertér. Takže já bych tímto doplnil do veřejného diskurzu označení dezertér pro tyhle pány. Hlavně tedy pány, jak jsme si povšimli většinou středního nebo mladšího věku ve značkovém oblečení s iPady, s tablety a podobně. A o těchto pánech referují naše média jako vždy velice jednostranně,“ kritizuje mediální odborník.

Nabízí se nám přehlídka vzájemně souhlasících a přikyvujících osobností

Tuto jednostrannost ilustruje na České televizi, která v uplynulém týdnu předvedla několik příkladů „polemiky souhlasících“, jak Petr Žantovský „diskusi“ ve veřejnoprávní televizi nazývá. „Vždy jsem se domníval a i ze zákona o České televizi to plyne, že by se diskuse měla odehrávat jakožto střet názorů, jako polemika, jako rozmanité spektrum pohledů na danou problematiku. Ba ne, v České televizi je běžné – ale na jednu výjimku se také dnes dostane – že je to přehlídka vzájemně souhlasících a přikyvujících osobností. Například v úterý v Událostech, komentářích proti sobě usedli europoslankyně za hnutí ANO paní Dita Charanzová a proti ní seděl pan Souleimanov, politolog z Fakulty sociálních věd. Ti dva byli úžasní,“ poznamenává ironicky mediální analytik.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…