Selhání ve funkci! Jiří Drahoš drsně zaútočil na Zemana. Nejen kvůli jeho zdraví

31.08.2018 6:44

Neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš, který před pár měsíci jen těsně prohrál v prezidentské volbě s Milošem Zemanem, se chystá vstoupit to Senátu. Počínání Zemana jako prezidenta však bedlivě sleduje a k tomu, co prezident předvádí, je hodně kritický.

Selhání ve funkci! Jiří Drahoš drsně zaútočil na Zemana. Nejen kvůli jeho zdraví
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

Někdejší neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš, který se teď pokouší vstoupit do Senátu na Praze 4, by rád společnost spojoval. Během své prezidentské a senátní kampaně prý potkal řadu lidí, kteří by si přáli, aby spolu lidé mluvili. Mnozí voliči Miloše Zemana a Jiřího Drahoše by chtěli s těmi druhými mluvit. Politici by se proto měli snažit společnost spojovat, což podle Drahoše současný prezident Miloš Zeman nedělá. Jemu prý vyhovuje strategie „rozděl a panuj". A to není zdaleka to jediné, co Drahoš Zemanovi vyčítá.

„Prezident Zeman vyhlásil nedávno opakovaně, že už všechno tomuto národu řekl. Z mého pohledu vlastně přestal vykonávat prezidentskou funkci. Občas se někde objeví, ale nic aktivního se neděje. Nevím, jestli je to jeho program. Jestli je to jeho program, tak je něco špatně, protože neplní funkci, kterou by měl zastávat," uvedl Drahoš v rozhovoru pro server iDnes.cz.

„Pokud má třeba zdravotní problémy, což se může stát, tak připomínám, že je měl i prezident Václav Havel. Tým kolem prezidenta Havla sdělil národu, že má zdravotní problémy, že nemůže někam jet nebo něco udělat. Já bych čekal, že prezidentská kancelář, pokud je ta druhá eventualita pravdivá, to, že není schopen zastávat spoustu věcí kvůli zdravotnímu stavu, tak by to měl někdo otevřeně říct. Čili já jsem velmi zklamán a bonmot - já už jsem tomuto národu všechno řekl - to je pro mě naprosto nepřijatelné. To je selhání člověka ve funkci," pokračoval.

Ale je si vědom toho, že senátní volby nejsou prezidentské volby. Senát vnímá jako pojistku demokracie, jen si prý nemyslel, že takřka 30 let po sametové revoluci bude Senát jako pojistka tak důležitý. Proto by nepodpořil zjednodušení voleb do Senátu, o kterém se v poslední době mluví.

Pakliže se stane senátorem, hodlá se Drahoš věnovat otázkám celoživotního vzdělávání.

A pokud by se senátorem nestal, bude dál akademikem v důchodu. Bude cestovat a přednášet, jak to dělal doposud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…