Senát asi navrhne vyřazení čínské medicíny ze zdravotních oborů

06.02.2018 13:30

Senát zřejmě navrhne vyřazení podmínek vzdělání poskytovatelů tradiční čínské medicíny ze zákona o uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání. Senátní zdravotnický výbor doporučil plénu, aby předlohu Aleny Dernerové (za SD-SN) a Vladimíra Plačka (ČSSD) schválilo, napsala ČTK.

Senát asi navrhne vyřazení čínské medicíny ze zdravotních oborů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klub nezávislých senátorů uspořádal na půdě Senátu konferenci Role ČT v naší společnosti. Nikdo z vedení ČT, přestože byli ředitelé pozváni, na konferenci nedorazil

O tom, zda ji pošle do schvalovacího procesu, rozhodne horní komora v polovině února.

Kritici uzákonění podmínek pro vzdělání terapeuta a specialisty čínské medicíny tvrdí, že jde o léčitelství. Patří k nim také například Česká lékařská komora nebo lékařské fakulty.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že rozhodnutí o předloze nechá na senátorech. „Ztotožňuji se s tím, že jde spíše o léčitelství,“ uvedl. Vojtěch ale také informoval, že letos by chtěl předložit návrh zákonné úpravy léčitelství, která by měla tradiční čínskou medicínu zahrnovat.

Do zákona o nelékařských povoláních se tradiční čínská medicína dostala v minulém volebním období pozměňovacím návrhem ve Sněmovně. Prosadil jej tehdejší šéf zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO) s argumentem, že v Česku působí mnoho poskytovatelů, přičemž ale není možné jednoznačně ověřit jejich vzdělání a rozsah a kvalitu nabízené péče.

Zákon podle autorů senátorské novely „přiznal čínskému léčitelství statut medicínského oboru, čímž zvýhodňuje čínské léčitelství oproti jiným léčitelským metodám“. Proti senátorské novele se vyjádřila Daniela Filipiová (ODS), podle níž je srovnávání tradiční čínské medicíny s léčitelstvím jejím znevážením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…