Senát bude kandidáty na ústavní soudce schvalovat od 25. dubna

02.04.2013 20:18

Senát bude čtveřici kandidátů na ústavní soudce, které mu navrhl prezident Miloš Zeman, schvalovat 25. dubna. ČTK a Českému rozhlasu to dnes po jednání organizačního výboru řekl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Senát bude kandidáty na ústavní soudce schvalovat od 25. dubna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Zeman na ústavní soudce navrhl soudkyni Nejvyššího správního soudu Miladu Tomkovou a profesory právnických fakult Jaroslava Fenyka, Vladimíra Sládečka a Jana Filipa. Podle Štěcha je vysoká pravděpodobnost, že horní komora nominované schválí. Zatím neslyšel žádný vážný důvod proti tomu.

"Objevily se nějaké výhrady nebo připomínky, že (někteří) byli členy komunistické strany, ale podívejme se kolem sebe. Já bych byl pokrytec, kdybych to chtěl kritizovat," uvedl Štěch, který byl do listopadu 1989 členem KSČ. Poukázal na to, že prestiž nominovaných v akademických nebo soudcovských kruzích je tak vysoká, že svědčí o jejich kvalitě.

Pro občanské demokraty v Senátu bude asi těžko přijatelný Fenyk, který byl za komunistického režimu vojenským prokurátorem. Potvrdil to místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). "U jednoho jména mám obrovský osobní problém," uvedl. Dodal, že vojenský prokurátor v komunistické éře byla "velmi obávaná funkce".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…