Senát schválil Valentovu novelu autorského zákona. Pomůže folkloristům

06.01.2016 15:19

Drtivou většinou dnes senátoři schválili novelu autorského zákona z pera senátora Iva Valenty. Podstatou Valentova návrhu je jednoznačnější vynětí folklórních děl z ochrany autorským zákonem, a to u hudebních děl, kde autor není znám. Díky Valentovi se folkloristé mohou také zbavit ohlašovací povinnosti týkající se jejich produkce, pokud prezentují výhradně folklórní hudební díla, jež nemají autora. Novela teď putuje do Sněmovny.

Senát schválil Valentovu novelu autorského zákona. Pomůže folkloristům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta v krojové košili

Valenta hájil svůj návrh před svými senátními kolegy v košili ze slováckého kroje. „Je to úspěch a jsem potěšen. Je to závazek nejen v té záležitosti autorských práv, ale také to na folklór upozorňuje a propaguje ho to. Nevím, jak to dopadne ve Sněmovně, kde budu novelu obhajovat, ale já jsem bojovník. Je lepší to řešit novelou než novým zákonem,“ řekl PL Ivo Valenta. Pro slováckého senátora je novela autorského zákona již druhým legislativním úspěchem z poslední doby. Na konci loňského roku bodoval s iniciativou návrhu k Ústavnímu soudu ohledně kontrolního hlášení DPH. Návrh podepsala čtvrtina senátorů. „Ptáte-li se mne na mé další cíle, pak dlouhodobě usiluji o to, aby Česká republika měla ministerstvo sportu,“ doplnil Valenta.

První reakce na prosazení Valentovy novely ji kvitují. Šéfka odboru kultury Zlínského kraje Romana Habartová PL řekla, že pokud je interpretováno anonymní dílo, lidová píseň ve své přirozené podobě, tak má být samozřejmě volně bez poplatků. „Pokud jsem se nahodile dotázala vedoucích muzik, odpověď zní jednoznačně ano. U hraní na besedách u cimbálu a při spontánním muzicírování kdekoliv je to nelogické a zbytečné papírování. Nikdo přece nemůže tušit, co se bude hrát a jaká bude v následujících hodinách nálada a jak se vše bude odvíjet. Především při různých obyčejích, jako jsou fašanky, stavění či kácení máje nebo hody, je doslova absurdní mít ohlašovací povinnost. V praxi šlo doposud jen o vyplnění a odeslání formuláře. Pro forma,“ uvedla Habartová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…