Senát se sejde 16. srpna, rozhodne o ošetřovatelském volnu

25.07.2017 21:18

Senát se na své příští schůzi sejde ve středu 16. srpna. Bude mimo jiné projednávat návrh na zavedení tříměsíčního placeného ošetřovatelského volna. Na programu má také návrh na volbu Karla Srpa za člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Senátoři projednají také stykový zákon o zásadách jednání Poslanecké sněmovny a Senátu. Dnes o tom rozhodl senátní organizační výbor, informovala ČTK tisková tajemnice Senátu Eva Davidová.

Senát se sejde 16. srpna, rozhodne o ošetřovatelském volnu
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Dlouholetého předsedu Jazzové sekce Srpa navrhl do Rady ÚSTR prezident Miloš Zeman. Počátkem roku ovšem neprosadil Srpa do Etické komise pro ocenění účastníků protikomunistického odboje. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tehdy odmítl jmenování spolupodepsat kvůli Srpovým stykům s komunistickou Státní bezpečností (StB). „Jsem naprosto přesvědčen, že Karel Srp má potřebné morální a lidské kvality pro výkon funkce člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů a je schopen tuto funkci odborně zastávat,“ napsal prezident předsedovi Senátu Milanu Štěchovi (ČSSD) ke svému aktuálnímu návrhu.

Na programu bude také novela zákona o nemocenském pojištění, která umožní lidem dostat až tříměsíční placené ošetřovatelské volno na péči o vážně nemocné příbuzné. Volno by mohlo trvat až 90 dnů a členové rodiny by z nemocenského pojištění dostávali ošetřovné v podobě 60 procent základu svého příjmu. S návrhem ale nesouhlasí Hospodářská komora, podle níž to může kromě jiného ochromit výrobu v některých provozech.

Senátoři by také měli projednávat předlohu zpřísňující postihy za nelegální provozování taxislužby, která současně obcím dává právo stanovovat požadavky například na znalosti taxikářů. Na programu je také novela, která má ztížit prodej falšované sadby česneku, nebo předloha, která přinese lodníkům ve vnitrozemské plavbě nárok na častější odpočinek. Nový zákon o řízení a kontrole veřejných financí, který je také na programu, má podle vlády zjednodušit a harmonizovat kontroly ve veřejné správě.

V návrhu programu však není poslanecká ústavní novela zákona o bezpečnosti, která má dát majitelům legálně držených zbraní právo zasáhnout v případě potřeby k zajištění bezpečnosti Česka. Motivem pro sepsání novely byla i změna evropské směrnice, která zpřísňuje držení zbraní. Podle mnohých poslanců ji ale nezvrátí. Vzhledem k tomu, že jde o ústavní novelu, není Senát vázán žádnou lhůtou pro její projednání.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…