Senát zná první postupující. Spokojeni mohou být Zelení i ČSSD

11.10.2014 18:55

Současný senátor za Rychnov nad Kněžnou Miroslav Antl (ČSSD) dostal od voličů šanci obhájit křeslo v horní komoře. Podle propočtu ČTK postoupí do druhého kola senátních voleb, které se uskuteční za týden. Totéž se týká předsedy Senátu Milana Štěcha za tutéž stranu a bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová (za Zelené).

Senát zná první postupující. Spokojeni mohou být Zelení i ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Právník a někdejší státní zástupce Antl je senátorem od roku 2008. O dva roky později se stal předsedou senátního ústavněprávního výboru. V prvním kole aktuálních senátních voleb za sebou nechal šest dalších kandidátů. Nejúspěšnější z nich, starosta Řehák, zatím získal 15,19 procenta hlasů, podnikatel Sadovský má 14,08 procenta hlasů.

Nakročeno k obhajobě mandátu má i předseda horní komory Milan Štěch. Po sečtení hlasů v 84 procentech okrsků vede se ziskem 36,16 procenta. O druhém postupujícím ještě není rozhodnuto. Bojují spolu nezávislí kandidáti v barvách pravice Ivo Jahelka (za TOP 09) a Josef Fučík (za ANO).

Štěch může být senátorem ve čtvrtém funkčním období za sebou. Souboj o to, kdo ho ve druhém kole volby vyzve, je zatím nesmírně vyrovnaný. Po sečtení hlasů v 84 procentech okrsků držel druhou pozici známý zpívající právník Jahelka, který byl na společné kandidátce TOP 09 a STAN. Před svým konkurentem kandidujícím v barvách ANO však měl se ziskem 15,83 procenta náskok pouhých šestatřiceti hlasů.

Úspěch Zelených

Bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová (za SZ) má šanci se vrátit do Senátu. Podle propočtu ČTK má už jistou účast ve druhém kole voleb, které se uskuteční za týden. Po sečtení hlasů v 80 procentech volebních okrsků v přerovském obvodu vedla se ziskem zhruba 41 procent hlasů.

Jako její nejpravděpodobnější protikandidát ve druhém kole voleb se jeví zástupce hnutí ANO, ministr dopravy Antonín Prachař. Zatím získal téměř 29 procent hlasů. Na třetím místě byl Miroslav Raindl (KSČM) se zhruba 13 procenty hlasů.

Šedesátiletá Seitlová byla senátorkou v letech 1996 až 2002, tehdy za Občanskou demokratickou alianci. Funkci zástupkyně veřejného ochránce práv vykonávala od roku 2007 do roku 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…