Senátní duel. Sidovský a Oberfalzer se shodli. Lidé musí umět bránit zemi, takže...

27.09.2022 20:22

Ve volebním obvodě 16 – Beroun ve druhém kole senátních voleb o hlasy voličů usilují dosavadní senátor za ODS Jiří Oberfalzer, který získal téměř 38 procent hlasů v prvním kole, a Janis Sidovský, jenž obdržel téměř 30 procent hlasů. Je bezpartijní, navrhuje jej hnutí SEN 21. Působil také jako místostarosta v obci Karlštejn. Oba muži se utkali v duelu na Českém rozhlasu Radiožurnál.

Senátní duel. Sidovský a Oberfalzer se shodli. Lidé musí umět bránit zemi, takže...
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Oberfalzer

Janis Sidovský již do zastupitelstva Karlštejna nekandidoval. „Nekandidoval jsem proto, že kdyby se to stalo a splnil se mi sen a stal jsem se senátorem, tak abych neseděl na několika židlích zároveň. Protože si myslím, že bych se měl věnovat především té senátorské práci,“ zmínil Sidovský.

Na dvou židlích sedí Jiří Oberfalzer, jenž byl opět zvolen do zastupitelstva Králova Dvora. „Ano, byl jsem již potřetí druhý nejúspěšnější kandidát. Beru to jako výzvu od voličů, že si mě tam přejí, ale není to sezení na dvou židlích. Rozhodně nekoliduje zastupitelstvo se schůzemi Senátu a kolegové mi vycházejí vstříc, tak abychom dávali termíny vždy v té době, kdy Senát neschůzuje,“ poznamenal Oberfalzer. 

Sidovský je podle svých slov hlasem lidí, kteří chtějí po osmnácti letech v Senátu změnu – a chtějí také liberálnější přístup. „Chtějí, aby tam byl někdo nezávislý a nestranický,“ poznamenal Sidovský. „Intenzivně se věnuji regionu a rozhoduji, pokud jde o hlasování v Senátu, podle zdravého rozumu. A ve vztahu k regionu se řídím srdcem,“ sdělil následně Oberfalzer, proč by měl být zvolen.

Oberfalzer se poté rozhovořil o tom, že by se nebránil myšlence krátkého branného výcviku, jako to mají ve Švýcarsku. „Nikoliv základní vojenskou službu v délce dvou let nebo jednoho roku, ale třeba dvou tří měsíců. Protože může nastat situace, a teď to vidíme názorně, že bude třeba, aby se občané zapojili do obrany státu, a pakliže budou naverbováni, aniž kdykoliv bude držet pušku v ruce, aniž kdykoliv projde nějakým fyzickým výcvikem, tak by dlouho nebyli asi k užitku. Myslím si, že to je základ určité občanské odpovědnosti, aby byli připraveni přiložit i ruku k obraně své vlasti,“ zmínil Oberfalzer. 

Sidovský si podle svých slov pamatuje ze základní školy brannou výchovu. „Souhlasím s tím, že krátkodobý branný výcvik by byl prospěšný v této době,“ zmínil Sidovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…