Senátor: Dojezdový čas záchranek by měl zůstat 15 minut

02.10.2011 15:32

Dojezdový čas záchranné služby by měl podle ředitele pražské záchranky Zdeňka Schwarze (senátor za ODS) zůstat 15 minut a neprodlužovat se na 20, jak to je v navrženém reformním zákoně o zdravotnické záchranné službě.

Senátor: Dojezdový čas záchranek by měl zůstat 15 minut
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na průčelí nemocnice v Kyjově, která se zmítá v problémech

"Myslím si, že by se dostupnost záchranné služby neměla snižovat. Stát si ulehčil situaci, místo aby řešil to, že na některá území se záchranáři v limitu nedostanou," uvedl. Podle Schwarze by norma měla spíše než dojezdovou dobu stanovit dobu aktivace osádky. Potvrdil, že i tak zákon doporučí výboru s pozměňovacími návrhy ke schválení.

Výbor se normou zabýval ve čtvrtek se zákony o zdravotních službách a specifických zdravotních službách a novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění. S výjimkou zákona o záchrankách doporučil horní komoře normy zamítnout. Jednání k zákonu o záchrankách výbor přerušil a vrátí se k němu ve středu. Den na to by pak měla reformní normy projednat horní komora.

Praha je finančně diskriminována

Zásadní z pozměňovacích návrhů je podle Schwarze i ten o financování. Praha je podle něj diskriminována. Peníze pro záchranku počítá ministerstvo zdravotnictví z dat Českého statistického úřadu o počtu obyvatel. Podle Schwarze neodpovídají realitě, podle statistiků žije v hlavním městě 1,2 milionu obyvatel, podle ředitele pobývá v Praze 1,5 milionu lidí a pro ně záchranka službu zajišťuje. Peníze pro těchto 300.000 lidí ale nedostává.

Ostatní pozměňovací návrhy jsou už jen drobné změny, například kolik lidí má být v sanitním voze a že by do tří let měla zaniknout pomocná operační střediska. Schwarz by chtěl propojení zdravotnické záchranky s vodní či horskou službou. Záchranka by si v zimě mohla některé služby "koupit" od horské služby, kde také pracují lékaři. Zlepšila by se dostupnost služby v horských a rekreačních oblastech. 

Čtěte:

Senátor a ředitel záchranky varuje. Změny pro sanitky jsou fatální

Na sanitku si počkáme déle. Rath: Lidé budou zatím umírat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…