Senátor Valenta se naštval: Turecko, člen NATO, se mění v islámskou diktaturu a Evropa boří hráze proti islámu. Necháváme se vydírat a ještě Erdoganovi platíme

19.07.2016 14:37

Masivní zatýkání odpůrců autoritářského režimu tureckého prezidenta Erdogana, justiční i policejní čistky, neuvěřitelně rychlé sestavení nových speciálních policejních jednotek, které jsou vybaveny nevídanými kompetencemi, a k tomu volání po opětovném zavedení trestu smrti. To podle senátora Ivo Valenty není obranná reakce turecké vlády proti vzbouřeným vojákům. „To je jasný signál toho, že prezident Erdogan přinejmenším zneužil nezdařeného vojenského puče k tomu, aby v Turecku upevnil svou moc, stal se jeho neomezeným vládcem a, jak sám říká, zemi vrátil k islámským kořenům,“ uvádí Valenta.

Senátor Valenta se naštval: Turecko, člen NATO, se mění v islámskou diktaturu a Evropa boří hráze proti islámu. Necháváme se vydírat a ještě Erdoganovi platíme
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Erdogan podle Valenty nastoluje svou diktaturu sice autoritářskými, přesto stále ještě demokratickými metodami. „A když se ‚náhodou‘ zaseknou anebo jsou příliš pomalé, přijde vhod nezdařený vojenský puč, který před veřejností legitimizuje zatýkání odpůrců režimu i obrovské personální čistky napříč celou státní správou,“ podotýká senátor.

Celý text je ZDE

Opatrnostní politika nikam nevede

Podle něj je velkým paradoxem, že se něco takového děje v zemi, která je členským státem NATO. Tedy obranné aliance, která se má podílet také na vojenské obraně České republiky. „Nedokáži si představit, že by stát, kde bude vládnout islámská diktatura, měl být i do budoucna součástí naší mezinárodní vojenské obrany,“ svěřuje se Valenta.

Nemůže souhlasit s názory, které v posledních dnech slýchá, totiž že je lepší mít Turecko na naší straně, než si jej postavit proti sobě. „Tato ‚opatrnostní politika‘ nikam podle mého soudu nevede a bude pouze a jen posilovat Turecko v jeho vyděračské politice vůči EU i dalším světovým velmocem,“ je přesvědčen senátor.

Neschopnost a slabošství lídrů EU

To, že se Evropská unie nechává Tureckem finančně vydírat za zdánlivou ochranu před příchodem statisíců uprchlíků a že zahájila jednání o bezvízovém styku, je podle Valenty jen demonstrativní ukázkou neschopnosti a slabošství dnešních lídrů Evropské unie.

„Nesmíme zavírat oči před děním v Turecku a tvářit se, že nevidíme, jak se zde upevňuje diktatura a vláda jednoho muže,“ apeluje Valenta, který raději ani nechce domýšlet, kam až může zajít návrat k islámským kořenům, který avizoval prezident Erdogan, a jak nebezpečné to může být v kontextu radikalizace islamistů v posledních letech.

„Turecko totiž může brzy držet prst na spoušti nebezpečné zbraně, která může být koktejlem militantního islámu a milionů uprchlíků majících chuť kolonizovat vyspělé evropské země,“ varuje Valenta závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…