Senátor Valenta vymyslel test pro přistěhovalce. Rychle by prý prokázal, jak vážně to zde myslí

20.07.2015 22:04

Senátor Ivo Valenta znovu odpovídá na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz, týkající se sportu, Evropské unie s Řeckem i uprchlíků. Na ty podle jeho názoru není Česká republika připravena, vláda bohužel neví, co s nimi bude dělat, přesto slibuje, že je přijme. Přitom by prý stačil relativně jednoduchý „test“, kterým by měli projít, pokud život v naší zemi myslí vážně.

Senátor Valenta vymyslel test pro přistěhovalce. Rychle by prý prokázal, jak vážně to zde myslí
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

Česká vláda slibuje, že přijme stovky uprchlíků mířících na starý kontinent, a přitom neumí připravit pořádný program ani na začleňování našich vlastních menšin. Připravuje spíše pseudoprogramy.

„Upřímně si však myslím, že naše vláda nemá pro imigranty připraveny žádné programy. Vidíme to i na programech pro začleňování jiných menšin. Jsou to jen ‚rádoby‘ programy, u kterých ale dodnes nikdo nezměřil jejich efektivitu. Politika nejen současné, ale i bývalých vlád je v tomto směru kulantně řečeno velmi nesystémová. A o to více se obávám imigrační vlny uprchlíků a otevřeně v tomto směru kritizuji postoj naší vlády jako nesprávný a nebezpečný,“ varuje Valenta, jenž je spoluvlastníkem serveru ParlamentníListy.cz.

Běžence bychom podle člena horní komory měli podrobit „testu“. Měly by jim být odepřeny sociální dávky a další výhody plynoucí ze života na našem území, dokud běženci neukážou, že se aktivně učí náš jazyk a usilovně si hledají práci. To by jim k začlenění do naší společnosti rozhodně pomohlo.

Ačkoli je kritický vůči přijímání uprchlíků v Česku, nepatří mezi ty politiky, kteří volají po vystoupení Česka z EU, byť se Evropská komise snažila prosadit povinné kvóty, naštěstí neúspěšně. V tuto chvíli je pro nás členství v EU výhodnější než fungování mimo ni. Člen horní komory se ale důrazně staví proti federalizaci EU.

Další odpovědi senátora najdete zde

„Především nyní nesouhlasím se současnými postoji vrcholných představitelů Bruselu k řecké krizi. Dělat ústupky vůči někomu, kdo nezodpovědně hospodaří a neplní dohody, je pro mě naprosto nepřijatelné. Takoví členové nemají ve skupině zodpovědných co dělat. Není přece férové, abychom na jejich nezodpovědnost následně dopláceli my všichni,“ prohlašuje Valenta. Tolerování takového chování může v konečném důsledku vést i k paralyzaci celé EU.

Všichni mluví jen o uprchlících, ale...

Poslední dotaz, na který senátor odpovídal, se týkal tématu, které si vetkl do štítu už v předvolební kampani – podpory sportu. Jak se mu daří naplňovat slib? Co jste jako senátor udělal pro podporu sportu? Kvůli tomu jste přece kandidoval. Poslední dobou mi ale přijde, že všichni řeší jen uprchlíky. Podle mě existuje ale i řada dalších problémů, které je třeba neprodleně začít řešit,“ zdůraznil pan Janáček.

Valenta připomíná, že zdaleka nekandidoval jen kvůli podpoře sportu, ale ani tuto problematiku nepouští ze zřetele. „Možná víte, že jsem již před téměř patnácti lety založil také nadaci, která pomáhá mimo jiné právě sportu, a to včetně těch nejmenších vesnických klubů, kde jsou problémy nejcitelnější. Spolu s tátou jsme na Slovácku položili základy fotbalové akademie, která vychovala již řadu fotbalových hvězd, vybudovali fotbalový stadion a v rámci podnikání dlouhodobě podporuji sport na všech jeho úrovních a dávám do něj velké prostředky,“ prozradil politik.

V obecné rovině konstatuje, že sport potřebuje jistotu pravidelného přísunu pevně daného objemu peněz za pevně daných pravidel. V tomto smyslu také apeluje na Ministerstvo školství, ale také na sportovní svazy, aby se shodly na pravidlech financování. Zásadním krokem vpřed by pak podle Valenty bylo zřízení speciálního ministerstva pro sport, které by vše potřebné zastřešovalo a koordinovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…