Senátor Valenta zapůjčil své obrazy na výstavu. Zaujmou prý zejména krásné ženy...

08.12.2016 17:37

Obrazy ze sbírky senátora Ivo Valenty teď vystavuje Galerie Joži Uprky v Uherském Hradišti. Návštěvníci tak zhlédnou motivy ze Slovácka od Vlastimila Košvance. „Když to odlehčím… Viděl jsem, že jsou na obrazech krásné ženy, tak jsem se začal zajímat o malíře. Zaujala mě jeho pestrá tvorba. Začal jsem obrazy získávat a naštěstí ještě nebyly vykoupené investory z Itálie,“ uvedl na vernisáži senátor Ivo Valenta.

Senátor Valenta zapůjčil své obrazy na výstavu. Zaujmou prý zejména krásné ženy...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta s ředitelem Galerie Joži Uprky Ladislavem Bednaříkem na vernisáži výstavy obrazů malíře Vlastimila Košvance ze sbírky senátora

„Jsem rád, že jste přišli v tak hojném počtu do Galerie Jožky Uprky nahlédnout jak na jeho tvorbu, tak na sbírku Vlastimila Košvance,“ uvedl na zahájení vernisáže výstavy senátor Ivo Valenta. Právě z jeho sbírek totiž pocházejí Košvancovy obrazy, které jsou teď umístěny v prostorách galerie.

K vidění jsou motivy ze Slovácka, ale také poloakty žen. „Když to odlehčím... Když jsem viděl, že jsou na obrazech krásné ženy, začal jsem se zajímat o malíře. Zaujala mě jeho pestrá tvorba. Začal jsem obrazy získávat a naštěstí ještě nebyly vykoupené investory z Itálie. V té době byly relativně za dobrou cenu a jejich cílem bylo prodat a vydělat,“ dodal. Jak dále senátor uvedl, některé krásné kusy přesto už Italové v rukou mají. „Dnes mám asi 250 těchto obrazů. Dá se říci, že jde o dominantní část díla. Nemám přesně rozmyšleno, kde je umístím. Například hotel Elizabeth v Trenčíně je vybavený těmito obrazy, také budou v hotelu Tatra ve Velkých Karlovicích. Snažím se, aby nebyly schované a mohlo se na ně podívat více lidí,“ popsal.

Asi čtyři desítky obrazů jsou v galerii rozděleny do dvou tematických celků.

Valenta sbírá i díla Jana Zrzavého

Zároveň Valenta upozornil i na to, že se stal sběratelem děl Jana Zrzavého a dohodl se s Národní galerií, takže do budoucna mohou návštěvníci v Hradišti očekávat velmi atraktivní nabídku výstav. „Dostal jsem se před mnoha lety k příbuzným Jana Zrzavého, kteří měli velkou sbírku kreseb, náčrtů, které chtěli prodat. Měli velký spor s Národní galerií o určení dědictví, protože Jan Zrzavý veškerou tvorbu odkázal Národní galerii, ale část ještě před svou smrtí nechal svým příbuzným a oni si činili na díla určitý nárok,“ popisoval na vernisáži senátor. „Tehdy jsem do dění vstoupil a díla koupil. S panem Knížákem jsem se dohodl na postupu. Daroval jsem asi 1600 různých kreseb právě Národní galerii, ale část jsem si koupil. Darem Národní galerii jsem si podmínil, že půjčí část svých děl do jiné galerie, kterou si určím,“ doplnil.

Podepsali memorandum o spolupráci

Na vernisáži také podepsal senátor Valenta memorandum s dalším z nejvýznamnějších podnikatelů regionu Zdeňkem Zemkem o spolupráci v různých oblastech podnikání. Memorandum hovoří o spolupráci v období tří let. Navazovat na něj budou obchodní smlouvy jednotlivých společností mimo jiné v oblasti médií, IT, lázeňství, kopané i v charitativní činnosti obou podnikatelů.

„Jednotlivé společnosti spolu spolupracovaly do jisté míry i dosud. Společně jsme však našli další možnosti, které mohou být pro nás vzájemně prospěšné a prospěšné mohou být také celému regionu Slovácka a Zlínského kraje,“ vysvětlil Valenta. Nadnárodní aspekt spolupráce pak potvrdil i majitel skupiny Z-Group Zdeněk Zemek. Prvním konkrétním výsledkem je právě výstava obrazů malíře a portrétisty Vlastimila Košvance ze sbírky Ivo Valenty v Galerii Joži Uprky, kterou vlastní právě Zdeněk Zemek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…