Senátor Veleba: Poláci sem navalí tuny jablek. Kníže Schwarzenbergu, jeď teď na Majdan, proč mlčíš

08.08.2014 9:07

Nově zavedené ruské sankce na dovoz potravin ze západních zemí podle předsedy Strany práv občanů a bývalého předsedy Agrární komory Jana Veleby sníží farmářské ceny a miliony farmářů tak ekonomicky poškodí. Veleba to uvedl na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz v odpovědi na dotaz čtenářky.

Senátor Veleba: Poláci sem navalí tuny jablek. Kníže Schwarzenbergu, jeď teď na Majdan, proč mlčíš
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

To, co udělal ruský prezident Vladimir Putin, je podle Veleby „vynucená reakce na silácká, neprozíravá a nezodpovědná rozhodnutí USA a poslušné EU“.

Na náš trh se povalí jablka z Polska

Veleba si povšimnul i změny postojů ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který „těsně před vyhlášením protisankcí Ruska pravil, že se pro nás nic mimořádného nestane“. Včera ale české obyvatele vyzval, aby konzumovali více českých potravin. K tomu Veleba poznamenal, že „bude hodně těžké sníst tisíce tun našich jablek, aby se vyrovnal jejich trh, až nám je sem navalí Poláci, kteří je měli připravené pro ruský trh“.

Proč teď nepřijel do Kyjeva na Majdan Schwarzenberg?

Veleba nezapomněl okomentovat současnou situaci v centru Kyjeva, kde včera policie začala s vyklízením náměstí, kde zůstalo stanové městečko jako pozůstatek „Majdanu“. Hnutí bývalé opozice Majdan letos v zimě osobně podpořil exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Možná, že by tam teď měl neprodleně letět, aby pomohl současné vládě prostor vyklidit. Znovu tam hoří na barikádách pneumatiky. Nějak teď mlčí,“ podotkl Veleba.

Podle jeho názoru agrární trh EU bude mít přebytky, které stlačí dolů farmářské ceny, a to výrazně ekonomicky poškodí miliony farmářů. S tím budou souviset obdobné problémy ve zpracovatelském průmyslu. To vše přinese snížení zaměstnanosti.

„Státy s výrazným podílem agrární produkce (Polsko, Španělsko, Francie, Rumunsko a další) se pravděpodobně vrátí do hospodářské recese,“ domnívá se Veleba.

Ruské trhy obsadí latinskoamerické státy

Pracně získávané trhy v Rusku naši výrobci ztratí. Obsadí je prý státy Latinské Ameriky, které na situaci vydělají. V Rusku prý dále posílí Putinova pozice a zrychlí se realizace jeho politiky vytváření potravinové soběstačnosti. „Ruský spotřebitel nebude ochoten v budoucnu nakupovat potraviny z EU a USA,“ dodal Veleba.

Celé znění otázky a odpovědi najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…