Senátor Veleba i o velikonoční neděli kritizuje ČT. Prý manipuluje s průzkumy

05.04.2015 8:25

Senátor Jan Veleba (SPO) odpovídá na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz, vystupujícího pod přezdívkou „sebr“. Ten se ptá, zda Veleba považuje za možné, aby Česká televize zmanipulovala průzkumy veřejného mínění ve věci průjezdu amerického konvoje Českem. Veleba má za to, že to bohužel možné je, přičemž analogicky ukazuje jeden příklad s prezidentem Milošem Zemanem.

Senátor Veleba i o velikonoční neděli kritizuje ČT. Prý manipuluje s průzkumy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Záběry České televize jasně ukázaly, že podél silnic při průjezdu amerického konvoje Českem stáli především lidé, kteří americké vojáky projíždějící naší zemí vítali. Průzkum České televize také ukázal, že čtyři z pěti Čechů, Moravanů a Slezanů proti průjezdu konvoje nic nemají. Čtenář si ale klade otázku, zda nemohlo jít o průzkum zmanipulovaný, což tvrdí např. server aeronet.cz. Odpůrci konvoje prý raději zůstali doma, protože se báli perzekucí.

Sluší se dodat, že není zcela jasné, kdo za server aeronet, který publikuje výrazně proruské zprávy, stojí. Veleba má přesto za to, že na tom může být něco pravdy.

„Rád bych odpovídal na příjemnější dotazy,“ poznamenal senátor, „ale realita s ČT je taková, jaká je. Já si myslím, že to pravda je, a jako nepřímý důkaz bych srovnal zpravodajský přístup k účasti prezidenta Miloše Zemana v den státního svátku 17. listopadu 2014 na pietním aktu na Albertově se zpravodajstvím k průjezdu americké vojenské kolony. Zatímco před akcí 17. listopadu na Albertově se ČT pasovala do role oznamovatele protestů proti prezidentovi a házení vajíček na něj při každé příležitosti vysílala, před průjezdem kolony pojala svoje vysílání tak, že sdělovala, co by se mohlo stát tomu, kdo by se postavil Američanům na odpor, například hodil vajíčko. Prý by mohl dostat až dva roky natvrdo!“ podivuje se člen horní parlamentní komory.

Další odpovědi senátora naleznete zde

Jako další nepřímý důkaz uvádí průzkumy ČT, podle nichž je s prací veřejnoprávního média spokojeno na 80 % diváků. Veleba tomu nevěří, a to především s ohledem na stále klesající počet lidí, kteří jsou ochotní platit koncesionářské poplatky. Politici se ale tváří, jako by bylo vše v pořádku. Člen horní komory nechápavě kroutí hlavou nad tím, že situaci v ČT nekritizují ani komunisté, ale možná jim prý stačí, že je v dostatečné míře pouští na obrazovku.  

Senátor nabízí ale i pozitivnější zprávy. Na půdě senátu se prý chystá odborná diskuse, po které Veleba hodlá předložit novelu zákona o koncesionářských poplatcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …