Senátoři chtějí, aby politici již nemohli pobírat dva platy

12.08.2012 22:33

Někteří senátoři se snaží změnit zaběhnutý systém, kdy si politici přijdou na dva platy ze státní kasy. Na programu 25. schůze horní parlamentní komory jsou kromě žhavých a sledovaných témat, jako jsou církevní restituce nebo zákony o důchodovém spoření, i dva nové senátní návrhy. Jeden požaduje, aby poslanci a senátoři nepobírali dva platy, druhý se týká odvodů za půdu ze zemědělského půdního fondu.

Senátoři chtějí, aby politici již nemohli pobírat dva platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhla konference na téma aktivni stárnutí a mezigenerační solidarita v ČR

První zmíněný senátní návrh zákona vychází z faktu, že řada poslanců a senátorů souběžně se svou prací funguje v zastupitelstvu. Nově by se tak podle úpravy Vítězslava Jonáše (ODS), Petra Pakosty (BEZPP) a dalších senátorů měli při přijetí funkce v parlamentu stát neuvolněným členem zastupitelstva.

Nelze vykonávat dva úvazky naplno

Jako důvody svého návrhu uvádí senátoři především to, že není možné plnohodnotně vykonávat dvě práce na plný úvazek najednou. "Souběh výkonu výše uvedených funkcí je tak v zásadě vždy na úkor jedné z nich, o čemž svědčí například i vysoká absence poslanců a senátorů při hlasování v Parlamentu České republiky," myslí si předkladatelé. Tito lidé navíc pobírají i dva platy ze státního rozpočtu najednou. Jako poslední důvod uvádí předkladatelé i to, že návrh zákona může zabránit koncentrování moci v rukou jedné osoby.

Druhý senátní návrh v prvním čtení pochází z pera Veroniky Vrecionové (ODS) a dalších senátorů. Podle navrhovatelů se částka odvodů za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu zvýšila z důvodu velké výstavby fotovoltaických elektráren a jejich umisťování na zemědělské půdě. Problém s elektrárnami se ale vyřešil jinými způsoby a výše odvodů tak nyní omezuje investiční výstavbu, výstavbu potřebné veřejně prospěšné infrastruktury, vytváření nových pracovních míst a regionální rozvoj. Současná úprava je podle nich nefunkční i z hlediska veřejných rozpočtů.

"Předložený návrh je omezen jen na změny v nezbytně nutném rozsahu a odstraňuje, resp. zmírňuje negativní dopady zákona pouze v případech, kde jsou nejvýrazněji pociťovány a kde stávající výše odvodu za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu nemá věcné opodstatnění. Ostatní úpravy návrh ponechává na komplexní novele zákona připravované ministerstvem životního prostředí," uvádí důvodová zpráva. Týká se tak jen staveb pro dopravu, staveb pro elektroenergetiku, plynárenství a teplárenství a staveb v průmyslových zónách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…