Senátoři podají na amnestii ústavní stížnost

06.01.2013 14:33

Ústavní soud by mohl příští týden dostat návrh na zrušení části amnestie vyhlášené prezidentem Václavem Klausem, který chystá skupina senátorů. ČTK to dnes řekla senátorka Alena Dernerová (za Severočechy.cz) s tím, že pro podání má slíbené podpisy nejméně 17 svých kolegů napříč politickým spektrem. Stížnost chystaná právníky Milanem Hulíkem a Hanou Marvanovou je založena na tom, že amnestie porušuje práva rovnosti občanů poškozených amnestovanými, kterým je uzavřena možnost domoci se jejich nároků.

Senátoři podají na amnestii ústavní stížnost
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

"Bylo upřednostněno právo obžalovaných, potenciálních pachatelů, na spravedlivý proces. Ale upřen tím byl spravedlivý proces - možnost domoci se majetkových nároků - poškozené straně. Domníváme se, že je to v rozporu s Listinou základních práv a svobod," vysvětlila ČTK Marvanová.

Případný návrh na zrušení části amnestie bude pro ústavní soudce zcela novou věcí, pro kterou chybí precedens. "V historii českého ústavního soudnictví jsme dosud nic takového nezaznamenali," řekl ČTK generální sekretář soudu Tomáš Langášek. Výsledek nelze předjímat. Záleží prý na tom, jak bude návrh vypadat a jaké argumenty do něj jeho autoři zapracují.

Prezident na Nový rok vyhlásil amnestii, která kromě jiného nařídila zastavit trestní stíhání, jež trvají déle než osm let a u nichž trestní sazba nepřekračuje deset let vězení. Tento krok, který znamená zastavení některých závažných hospodářských kauz, je široce kritizován.

Jména svých kolegů, kteří jsou ochotni část Klausovy amnestie u Ústavního soudu napadnout, ale Dernerová v tuto chvíli uvádět nechtěla. "Celý národ by nám měl držet palce. Je to opravdu ostudné," poznamenala o amnestii. Na Ústavní soud by se ráda obrátila nejpozději ve středu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…