Senátoři schválili Hamáčkův návrh na odškodnění za výbuchy ve Vrběticích

19.08.2021 21:18 | Ze sítí

Návrh zákona předsedy ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka na dodatečné odškodnění lidí, které zasáhl výbuch ve Vrběticích, po Poslanecké sněmovně schválil také Senát. Zákon počítá s odškodněním zhruba 700 milionů korun za omezení po výbuchu dvou muničních skladů v roce 2014. Nyní chybí jen podpis prezidenta Miloše Zemana.

Senátoři schválili Hamáčkův návrh na odškodnění za výbuchy ve Vrběticích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tiskový briefing senátorů ve venkovních prostorách

Peníze by se měly rozdělit mezi Zlínský kraj, Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Vlachovice a Slavičín a jeho obyvatele.
 

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí
„Bylo to od samého počátku ministerstvo vnitra pod vedením ČSSD, které se snažilo řešit dopady výbuchů muničních skladů ve Vrběticích. Je to také nyní ministr vnitra, Jan Hamáček, který reagoval hned, jak to bylo možné na požadavek starostů dotčených obcí na odškodnění občanů, obcí i kraje,“ uvítala přijetí zákona poslankyně a lídryně ČSSD pro parlamentní volby ve Zlínském kraji Alena Gajdušková.
 
Ta ocenila ministra vnitra Jana Hamáčka, který byl hlavním předkladatelem speciálního zákona o odškodnění občanů dotčených obcí, ke kterému se právě ostatní poslanci z kraje připojili. 
 
„Jsem opravdu velmi ráda, že se lidé u nás dočkali odškodnění. Je hrozné vědomí, že se váš domov stal cílem teroristického činu a trvalo léta, kdy sanace této události lidem kolem Vrbětic komplikovala život. Odškodnění si zaslouží,“ uzavírá Gajdušková.
 
Při výbuchu prvního ze skladů zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci 2014. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav. České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. 
 

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…