Senátoři zklamali ministra Brabce. Schválili zákon o Šumavě, který kritizoval

26.04.2014 16:04

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) má problém. Výrazná většina senátorů totiž podpořila návrh nového zákona o národním parku Šumava, který sám ostře kritizoval. Brabec tak nyní musí vyřešit, jak návrh zákona zastavit. Jeho strategií je totiž změnit zákon o ochraně přírody a krajiny, který by nastavil stejná pravidla pro všechny národní parky. Informuje o tom server Echo24.cz.

Senátoři zklamali ministra Brabce. Schválili zákon o Šumavě, který kritizoval
Foto: Jan Duchek
Popisek: Česko-německé pomezí na Šumavě

Ten upozornil na to, že když se ve středu v horní komoře Parlamentu hlasovalo o návrhu senátora Pavla Eyberta (ODS), Evy Richtrové, Radko Martínka (oba ČSSD), Stanislava Juránka (KDU-ČSL) a dalších senátorů o návrhu zákona o národním parku Šumava, ze 71 přítomných zákonodárců 57 souhlasilo s tím, aby se předlohou dál zabývaly senátorské výbory.

Jenže zmíněný návrh zákona neprojednala koalice. A ministr životního prostředí pokládá předlohu za špatnou. Například je prý v několika bodech v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny, nebo nerespektuje to, že části Šumavy patří pod ochranu Evropské unie, z čehož pro Česko plynou závazky a povinnosti.

Ministr Brabec se nyní bude snažit další projednávání zákona zastavit a chce přitom využít všech možností. Rozhodl se totiž, že pro největší a nejvýznamnější český národní park speciální zákon nevypracuje, ale připraví pouze novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, který obecně platí pro všechna chráněná území včetně národních parků.

Má jít údajně o nejlepší způsob, jak sladit platné české zákony s evropskou legislativou a najít i kompromis mezi ochranou unikátní šumavské přírody, zájmy tamních obcí, obyvatel a turistikou.

„Naším cílem je jednotný přístup ke všem národním parkům a zjednodušení související legislativy tak, aby každá drobná změna nemusela být řešena změnou zákona," uvedl Brabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…