Senátorka Dernerová dělá rozruch ve svém obvodu. Radnice musí vysvětlovat ministerstvu hlasování o akciích

02.06.2014 20:44

Senátorka a mostecká zastupitelka Alena Dernerová (Severočeši.cz) je na kordy se současným vedením radnice v Mostě, kde nedávno sesadili primátora. Ohniskem obviňování je aktuálně kauza prodeje akcií FK Baník. Na tu Dernerová upozornila Ministerstvo vnitra. Vládnoucí náměstkové Mostu, kteří jsou součástí jiného křídla Severočechů.cz, i pravá ruka ministra průmyslu a obchodu si ji za to kriticky podávají.

Senátorka Dernerová dělá rozruch ve svém obvodu. Radnice musí vysvětlovat ministerstvu hlasování o akciích
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Letošní tajné hlasování mosteckých zastupitelů o prodeji akcií fotbalového klubu, v němž mělo město Most desetiprocentní podíl, možná neproběhlo v souladu se zákonem. Domnívá se to senátorka, dětská lékařka Alena Dernerová, která v tomto směru podala podnět na Ministerstvo vnitra. „Jako zastupitelka musím dbát na to, aby rozhodnutí týkající se města byla v souladu s jednáním řádného hospodáře. Samotné hlasování o prodeji akcií nebylo v souladu s jednacím řádem města – tajně lze hlasovat o odvolání osoby, nikoli ve věcech prodeje,“ zdůvodňuje pro ParlamentníListy.cz, proč mimo jiné učinila kroky ve věcech prodeje 68 kusů akcií FK Baníku Most, jejichž prodej se loni nejprve nepodařilo odhlasovat, letos pak ano, a to společnosti Charta Bureau Prague, s. r. o. za cenu 1,65 milionu korun.

Vedení Mostu k tomu, že vyzvala Ministerstvo vnitra k prošetření, netají nelibost. „Je škoda, že paní senátorka ze svého mandátu zastupitelky města nechodí na všechna zasedání zastupitelstva a pracovní jednání. Jestli měla málo informací, je to její problém,“ řekl náměstek primátora města Mostu Luboš Pitín. „Měla spíš za povinnost se zeptat, když něco nevěděla,“ doplňuje jej první náměstkyně Hana Jeníčková, nyní nejvýše postavená politická osoba v Mostě, kde zhruba před měsícem jedno z křídel hnutí Sdružení Mostečané Mostu (z něhož se později vyvinuli Severočeši.cz) odvolalo primátora, poslance Vlastimila Vozku.

Je dvojí ocenění v pořádku?

Senátorka upozorňuje i na další věc, a tou je způsob určení cen. Mimo jiné podle jí zjištěných okolností není zvykem, aby ocenění prováděl znalec mimo dotčený kraj. „Nad dvojím stanovením ceny akcií se podivoval i jiný znalec, s nímž jsem hovořila. Říkal, že to nikdy neviděl. Konzultovala jsem věc s řadou lidí,“ podotýká Dernerová s tím, že nějaký ten získaný milion pokladnu města nespasí. Cena akcií byla stanovena pro variantu, kdy je pozemek hřištěm. „Stane-li se parcelou, pak je to o 10 milionů jinde?“ kroutí hlavou politička.

Měli by být rádi, vzkazuje na radnici

Jednání Dernerové se nelíbí někdejšímu náměstkovi primátora Karlu Novotnému (ČSSD), který se celou kauzou FK Baníku Most dlouhodobě v koalici se Sdružením Mostečané Mostu zabýval, dokud letos nepřešel na Ministerstvo průmyslu a obchodu (koncem týdne byl zvolen lídrem místní buňky ČSSD do komunálních voleb).

„Upřímně řečeno se mi tento postup paní kolegyně Dernerové jeví jako velmi nestandardní. Během čtyř let jsme problematiku akciové společnosti FK Baník Most řešili jak na jednáních rady města, tak i na mnoha jednáních zastupitelstva města. Dokonce jsme měli samostatná jednání se zastupiteli i s občanskou veřejností. Bohužel, jak si pamatuji, paní kolegyně se těchto jednání nezúčastňovala, přestože byla jako ostatní kolegové zastupitelé řádně vždy pozvána,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Karel Novotný, který dále doplnil, že všechny písemné informace, analýzy, vyjádření auditorů a renomovaných právníků zastupitelé, včetně Dernerové, průběžně dostávali. „Proč paní kolegyně Dernerová řeší důsledek a neřeší příčinu této věci? Buď neví, nebo nechce vědět, což je nepochopitelnější, protože jak pak tedy naplňuje volební mandát zastupitele,“ nadhazuje Novotný směrem k Aleně Dernerové. Podlé té není podstatné, zda na nějakém z jednání chyběla, či nikoli.

Také dodává, že samozřejmě neví, jak věc dopadne. „Třeba nemám pravdu. Vždyť proto se na věc ptám u vyšší instance a nechápu, proč se na městě durdí. Měli by být rádi, pokud bude potvrzeno, že je vše v pořádku – pokud budou vědět, zda akt hlasování o prodeji akcií byl formálně správně, či ne,“ reaguje na slovní ataky senátorka.

Verdikt bude znám do týdne

Ministerstvo vnitra ParlamentnímListům.cz sdělilo, že v současné době je celá záležitost ve fázi přezkumu a šetření a nelze předjímat výsledné závěry posuzované věci. „V dané věci je napadáno usnesení zastupitelstva města Most týkající se prodeje akcií FK Baník Most, a. s., a to pro rozpor s ustanovením § 38 odst. 1 zákona o obcích - tajné hlasování členů zastupitelstva města Most - a způsob výběru soudního znalce, který zpracoval znalecký posudek ve věci ocenění jmění společnosti FK Baník Most, a. s.,“ potvrdila jen Hana Malá z Ministerstva vnitra. Výsledné stanovisko bude městu a senátorce Dernerové zasláno v průběhu nadcházejícího týdne.

Rozruch u Severočechů.cz

Dernerová přemýšlí, proč se vedení radnice tak rozčiluje a proč si ji tolik bere na mušku před novináři. Zřejmě proto, že podnět podala ona, která je politicky na straně spoluzakladatele hnutí Jiřího Zelenky, jenž chtěl před časem mimo jiné sesadit Hanu Jeníčkovou. Ta byla dříve lídryní hnutí a dobrou známou Dernerové. Teď jsou všichni na kordy.

Senátorka se dušuje, že věc kolem FK Baník je ovšem její sóloakce, o které nevěděl ani zakladatel dnes rozhádaných Severočechů.cz, multimilionář a kritik současného mosteckého establishmentu Jiří Zelenka. Tedy na ní nehodlala získávat politické body. „Ani to dále neřeším, teď je to věc Ministerstva vnitra,“ uzavírá politička.

V čele Severočechů.cz dnes podle jeho webových stránek jako předseda stojí poslanec Bronislav Schwarz, první místopředsedou je Jiří Zelenka. Hana Jeníčková o své funkce přišla. Politické hašteření v Mostě bylo před pár týdny korunováno sesazením primátora Vlastimila Vozky klubem zastupitelů Sdružení Mostečané Mostu, které je otcem hnutí Severočeši.cz. Dernerová, Zelenka i Schwarz se ho zastali a puč označili za snahu lobbistických skupin dosadit do čela Hanu Jeníčkovou. Ta je součástí druhého křídla Severočechů.cz, jež nyní vede její kolega na radnici Luboš Pitín.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…